Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Изграждат огромен къмпинг на площ над 300 декара край село Българево

Къмпинг със зони за палатки, кемпери и бунгала, басейни, игрища за различни спортове, културни прояви и търговски обекти има намерение да изгради в землището на каварненското Българево „ДАН СОЛАР” ЕООД-София. Инвестиционното предложение е с наименование „Изграждане на къмпинг за каравани, кемпери, палатки, бунгала и облагородяване на съществуваща инфраструктура“. Достъп до инвестиционното предложение е осигурен в сградата на Общинската администрация в Каварна от вчера до 9 юли. Възражения и становища от заинтересованите лица могат да се подават в деловодството на Общината и в РИОСВ-Варна.

Инвеститорът предвижда къмпингът да бъде разположен на площ от 333 567 квадратни метра. Първоначално имотът е бил собственост на Министерството на отбраната за нужните на отбраната като урбанизирана територия със специално предназначение. В имота има седем масивни сгради и десет метални мачти с антени. Ограден е с висока 2.5 метра ограда. При изграждането на къмпинга ще се използва почти изцяло съществуващата инфраструктура и стоманобетонните сгради.

Предвижда се в къмпинга да бъдат обособени няколко зони. Сред тях са две зони за около 600 палатки, зона за 80 кемпера за кратковременен престой, зона за 320 палатки и кемпери за наемане за по-голям период от време – цял сезон или няколко сезона, зона за 70 бунгала и леки поставяеми обекти. Предвижда се още обособяването на зона за концерти и други културни мероприятия на открито и зона за търговски обекти към нея. Зоната за спорт ще е с две  игрища за тенис на корт, две за волейбол, едно за мини футбол и баскетбол, четири тенис маси, зона за басейни на открито – голям и детски с атракции, и зона за детски игри – пързалки, катерушки, люлки и други. Ще има три зони за обществено обслужване с душове, тоалетни и обществена пералня. Предвижда се да бъдат изградени още два смесени магазина и три заведения – кафе-аперитив, ресторант и бирария. Ще има и осем зони за палене на огън с беседки, маси и пейки за сядане. Вход/ изходите ще са два – в северната и източната част на къмпинга. На първия вход/ изход ще има рецепция с медицински пункт и охрана, каса паркинг и информация, а на втората - рецепция и охрана, паркинг и информация. До входа ще бъде изграден малък ресторант с възможност за ползване на паркинга от външни посетители.

В целия имот ще се обособят вътрешни улици с тротоари, предвижда се настилките да са от естествени материали – макадам, павета и други. Всички вътрешни алеи ще бъдат затревени. Предвижда се озеленяването да бъде минимум 50 процента. В момента имотът е почти гол, залесяването ще бъде направено с едро и средно размерна растителност от местни видове. Достъпът до къмпинга ще се осъществява по съществуващ асфалтиран път.

От седемте сгради ще бъде премахната само една – с площ 15 квадратни метра. Останалите ще се преустроят, реконструират и укрепят, като им се даде ново предназначение. Всички сгради и съоръжения ще се използват само през летния сезон.

c