Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Родители от Добрич подариха на дъщеря си за рождения й ден издаване и представяне на стихосбирка

С невероятен подарък зарадва семейство Вутови от Добрич 16-годишната се дъщеря Елена по повод рождения й ден. Те й подариха отпечатване и представяне на първата й стихосбирка „Душевни откровения”. Събитието се състоя в Дом-паметник „Йордан Йовков” вчера. На представянето на книгата  присъстваха семейството й, нейни настоящи и бивши учители – от ПМГ „Иван Вазов” и СУ „Свети Климент Охридски”, съученици, близки и приятели. Стихосбирката „Душевни откровения” бе представена от поетесата Веселина Атанасова, която е редактор и автор на предговора.

Елена Вутова не знаеше за подаръка, за издаването на книгата си научи в последния момент и беше изключително развълнувана, сподели за Про Нюз Добрич Веселина Атанасова. Идеята 16-годишното момиче да бъде зарадвано с този подарък хрумнал на родителите й и сестра и Яна преди около две седмици. Те се обърнали към издателство «Матадор», а Веселина Атанасова написала предговора. За оригиналния подарък съучениците й също научили в последния момент, само едно дете е знаело, но то, както и семейството й, успели да запазят тайната. Стихосбирката бе подарена на присъстващите на представянето с автограф от младата авторка.

Елена Вутова е възпитаник на ПМГ «Иван Вазов», преди това е учила в училището по изкуства СУ «Свети Климент Охридски», профил «Изобразително изкуство. По думите на Веселина Атанасова тя е всестранно разлива – има награди от състезания и олимпиади по математика и физика, проявява талант и в рисуването.

В предговора към стихосбирката «Душевни откровения» редакторът споделя: «Има необикновена образност в стиховете на Елена Вутова. В тях тя достига  невероятна дълбочина на мисълта, прозрението и емоцията. Например: «Щастие е да усещаш с всеки дъх, че си щастлив», «На болката дете й трябва време, а на човек му трябва любовта», «Бъди човек, боли, но то се свиква», «Бъди човек, приятелю, отплаща се». Елена Вутова изненадва с мъдрост, присъща по-скоро на хора, зрели и изстрадали битието си. Преобладава култът на младата дама към душевната чистота и невинността, преклонението пред нравствените добродетели на родителите й и въобще на българското семейство. Не само мъдростта на Елена, но и оригиналната метафоричност пленява и предизвика възхищение. Тематично стиховете й са обвързани с духовните търсения на нейните връстници. Тя е дете на 21 век, на дигиталността и комуникациите, но пленява с романтичните си пориви и нескрита носталгия по отминалите времена на приказките и вълшебствата. Елена Вутова е уникален и многостранен талант».

c