Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Международна поетична антология за хляба представят на 28 юни в Добрич

Премиера на международната  антология „Хлеб наш насущний!” организират на 28 юни от 18 ч. в Дома-паметник „Йордан Йовков” в Добрич Сдружението на писателите в града и  Славянска литературна и артистична академия – Варна. В антологията са включени  175 водещи съвременни славянски поети от 25 държави. Насловът на Антологията е от Господнята молитва. В книгата, освен посланията на поезията, са поместени още личните благослови за тази книга на свещенослужители от висшия клир на някои славянски църкви.

Съставител на антологията е поетесата Елка Няголова – председател на Славянска академия. Художник е известната българска авторка Даниела Зекина, носителка на множество международни награди. От дълго време тя живее в Канада, но не забравя родния си корен. Сред авторите в литературното издание има и четирима добруджанци – Сашо Серафимов, Камелия Кондова, Генка Петрова и Петранка Божкова.

В преводаческия екип на този международен проект участват: Алиция Андреева, Ангелина Бакалова, Атанас Звездинов, Елисавета Ненкова, Елка Няголова, Ирена Панкева, Любка Славова, Надя Попова, Ники Комедвенска, Росица Кунева, Тереза Лазарова, Христос Хартомацидис.

„За добруджанеца жътвата е празник, ритуал, обручение със земята, изповед пред нея, сбъдната надежда, любов... С поклон пред хората, които се грижат за нашия веществен хляб и ден преди началото на първото разжънване, ви каним, приятели, на тази премиера на международната антология "Хлеб наш насущний"! Искаме да ви предложим по залъче от духовния хляб, сътворен от много поети” – така звучи поканата на поетесата Елка Няголова, публикувана в социалните мрежи.  „В осъществените досега проекти Славянска литературна и артистична академия утвърждава близостта и сътрудничеството, развивайки славянската култура и изкуство като духовна територия в общата ни съвременна цивилизация, организира форуми, фестивали, конкурси, театър на поезията, преводи и издания, ежегодни славянски срещи по света. Ратува за сътрудничество и единение на творците от славянските езици. Печатните издания са трайната следа от тази духовна енергия.” – споделя съставителката на антологията. Изданието ще бъде представено във всички славянски столици и международни панаири на книгата.

c