Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Инж. Тошко Петков: Благословени сме, че сме родени и живеем в този плодороден край на България

С тържествено събрание и концерт днес Община Добричка отбеляза своя празник. Събитието бе организирано под ръководството на кмета на Общината инж. Тошко Петков, присъстваха председателят на Общинския съвет инж. Пламен Станчев, общински съветници, кметове и кметски наместници, граждани и гости.

Тържествено слово произнесе инж. Тошко Петков. „Всеки празник е повод за усмивки и радост след дългата поредица от делници. И колкото по-наситени с труд и постоянство са делниците, толкова по-пъстри и вълнуващи са празниците”, каза кметът. Той посочи, че добруджанци сме хора с висок дух и големи сърца, богата душевност и несломима воля за живот, веселие и труд. „Благословени сме, че сме родени и живеем в този плодороден край на България. Имаме невероятният шанс да сме деца на тази благословена земя”, каза инж. Петков.

Отчитайки постигнатото през 2018 година и от началото на 2019-а кметът сподели, че всички усилия са били насочени към постигане на балансиран икономически растеж, жизнена и динамично развиваща се Община, както и към осигуряване на условия за подобряване качеството на живот в населените места, постигане на устойчиво развитие, повишаване нивото на заетостта. По думите му през периода за 1 275 000 лева е извършен основен и текущ ремонт в 58 населени места, като са обновени над 50 000 кв. м асфалтова настилка и са изпълнени близо 8 500 м шосировки, 18 500 лева са вложени за осигуряване на безопасност на движението, близо 10 000 лева – за ремонт на кметства, в 5 детски градини и извършен обновяване за близо 24 000 лева, ремонтирани са читалища за 43 600 лева и т. н.

„Само след няколко дни – на 29 юни, ще се срещнем отново в легендарната местност „Славната канара” край село Дебрене, за да си припомним за уникалната красота на добруджанската традиция – каза инж. Петков. -Потърсим ли притегателната сила на този фолклорен събор ще я открием в магията на добруджанската песен, възпяваща, любовта, труда и човешката надежда за добруване… Отбелязваме нашия празник в навечерието на жътвата и в този факт се крие особена символика, свързана с надеждата на добруджанци за добра реколта и благоденствие и с тяхното преклонение пред светостта на хляба”.

Кметът на Община Добричка завърши словото си с думите: „Днес ние, съвременните добруджанци, крачим гордо по тази земя и носим в сърцата си преклонение към нейната хубост и любов към нейното плодородие. Защото сме откърмени с тази любов, предавана от поколение на поколение. Наш дълг е да я завещаем на децата си”.   

На тържественото събитие бяха прочетени поздравителни адреси от областния управител Красимир Кирилов и кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов. По традиция за седма година Община Добричка отличи постигналите най-добри резултати през 2018 година. Наградите връчи кметът инж. Тошко Петков. В категория „Най-добро кметство” бе отличено с. Дончево, а в „Най-добро населено място с кметски наместник” – с. Попгригорово. За „Най-добро училище” бе наградено СУ „Никола Вапцаров” в с. Карапелит, а за „Най-добра детска градина” – ДГ „Дъга” в с. Стефаново. В категория „Най-добро читалище” отличието бе връчено на НЧ „Йордан Йовков-1941 година” в с. Котленци. За своя принос към Общината награди получиха „Бенковски-АГРО” ЕООД, с. Бенковски /в категория арендатор/, ЗК „Победа”, с. Победа /земеделска кооперация/, Тихомир Иванов Димитров от с. Стефан Караджа /земеделски производител-животновъд/, „АЯКС-1” ЕООД, с. Козлодуйци /промишлено предприятие/. За трета година бе връчено отличие за най-голям принос в разделното събиране на отпадъци – на Стефан и Христина Митеви, жители на с. Попгригорово.

Наградени бяха и кметства и кметски наместничества за постигнати резултати в пролетното хигиенизиране и почистване на населените места през настоящата година. При кметствата на първо място е с. Ловчанци, на второ – с. Бенковски и с. Житница, на трето – с. Тянево и с. Долина. При кметските наместничества първенец е с. Приморци, на второ място са с. Златия и с. Попгригорово, на трето – с. Пчелник и с. Бдинци.

Празничен концерт изнесоха професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” и представителна фолклорна танцова студия „Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов.

c