Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Има опасения за радиоактивно замърсяване в област Добрич заради добива на газ

За опасност за радиоактивно замърсяване при добива на природен газ в Добруджа, алармира сондажният инженер Огнян Кованджийски. Той и Даниела Николова от Инициативния комитет “За чиста България” запознаха Общинския съвет с хода на делото във Варненския административен съд във връзка с намеренията на „Русгеоком БГ” ЕАД да добиват газ в района на Генерал Тошево.

Припомняме, че Общинските съветници от Добрич дариха 1000 лв. За осигуряване на завишения 20 пъти депозит, който протестиращите срещу добива на газ в Добруджа трябва да платят по делото като депозит за назначената комплексна съдебно-техническа експертиза.

Даниела Николова благодари на община Добрич и общинските съветници за помощта, която оказаха на инициативния комитет.

Относно развитието на делото и изготвените експертизи тя посочи, че основното противоречие е дали е уточнена или не е технологията на добив на газ. В това отношение мнението на експертите се различават, обясни Даниела Николова. Според експерт, който се е отказал по медицински причини, технологията е безопасна. Други поне двама експерти са доста категорични, че технологията е опасна. Според тях “реализацията на инвестиционното предложение във вида, описан в ДОВОС, може да доведе до замърсяване на повърхностни води с тежки метали, без да може да се изясни по описаните технологии къде точно, нито как би могло да се предотврати това замърсяване. Говори се, че те преминават през глинести пластове с анормално висока радиоактивност. При евентуално природно бедствие, пороен дъжд, наводнение би се стигнало до замърсяване на повърхностни води и евентуална радиоактивна замърсена течност“, цитира Николова становището на експертите.

„Ние разглеждаме основно повърхностни води, подпочвени води и други проблеми, въздух, влиянието върху човека, флората и фауната. Отчитаме, че ще има сериозно опасности за местното население, за подпочвените води, повърхностните води. Проблемите са доста сериозни“, коментира Огнян Кованджийски.

По отношение на опасността от радиоактивно замърсяване той коментира, че уранът трябва да се разглежда като три фази – газова, течна и твърда фаза. Глините с уран служат като екран и не пропускат газа да излезе по-нагоре. Когато се прокарат хоризонталните сондажи, голяма част от обратния поток ще се транспортира на повърхността, което би довело до замърсяване на водите, смята той.

„Много специалисти твърдят, че фракингът от край време съществува. Но, в момента фракингът е толкова усъвършентстван, че на година в америка се издават от 180 до 200 патента. Всичко е с нови химикали“, коментира специалистът. По думите на Кованджийски очакванията за добив на природен газ в Тошевско не са обективни. Той посочи, че запасите от газ при „Спасово 1“ и „Спасово 2“ възлизат на 59 млрд куб. м. 

Според него Докладът за оценката на въздействието върху околната среда за инвестиционното намерение за добив на природен газ от над 40 сондажа в община Генерал Тошево е непълен и трябва да бъде преработен.

Следващото заседание по делото ще е на 9 юли от 12 часа в Административен съд Варна.

c