Добрич Общество

Два заема на обща стойност до 9 милиона лева ще ползва Община Добрич от фонд ФЛАГ

Общинският съвет на град Добрич днес даде съгласие Община Добрич да ползва два краткосрочни заема от фонд ФЛАГ с общ размер от близо 9 000 000 лева. Средствата са необходими за разплащане с изпълнителите на строително-ремонтни дейности по два европейски проекта, стана ясно от поясненията, които направи пред съветниците  зам.-кметът по финанси и общинска собственост Елка Димова.

Единият от кредитите е във връзка с  проект „Подобряване на връзката с TEN-T мрежата в трансграничния регион Меджидия”, който се финансира от Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег  V-А Румъния-България. Проектът  включва ремонт и реконструкция на ул. „Никола Петков“ и бул. „Добруджа“ в частта от кръстовището с бул. „Добричка епопея“ до Пътен възел с околовръстния градски пръстен. Ремонтът на булеварда включва и важно мостово съоръжение над ЖП линията Варна-Кардам-Констанца. Проектът е на обща стойност 8 087 085 лева с продължителност 36 месеца. Дейностите по изпълнение на проекта по бул. „Добруджа“ ще приключат  до края на септември 2019 г., а по ул. „Никола Петков” – до края на август, и следва да бъдат извършени окончателните плащания към изпълнителите. Размерът на дълга е до 6 милиона лева, като се предвижда той да бъде погасен за срок от 12 месеца, с възможност за безсрочно погасяване. Парите от главницата ще се погасяват с постъпления от управляващия орган на европейската програма.

До 2 900 000 лева е размерът на заема, свързан с реализацията на проект за благоустрояване на градската среда, по който се извършва реконструкция на шест улици и междублокови пространства в Добрич. Срокът за погасяване е също 12 месеца със средства от управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж”, с чиято финансова подкрепа се реализира проектът. Улиците, включени в проекта, са „Кирил и Методий“, „Максим Горки“, „Стоян Михайловски“, „Георги Кирков“, „Детелина“ и „Теменуга. Проектът е на стойност 6,5 милиона лева и е с продължителност 24 месеца.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *