Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Болницата в Добрич е от петте в страната без никакви задължения

Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич е една от петте болници в страната, които в момента нямат никакви задължения, съобщи за Про Нюз Добрич зам.-директорът на лечебното заведение д-р Бисер Ботев. По думите му причината за финансовата стабилност е доброто управление. „Това се дължи не само на сегашното управление, всеки един директор преди нас не е допускал никакви задължения и ние поддържаме тази политика”, каза д-р Ботев. Той изрази надежда и в бъдеще да успяват да я спазват.

По думите на зам.-директора МБАЛ в Добрич на този етап има достатъчно пациенти, няма опасност от закриване на отделения. Макар и в момента стабилна откъм човешки ресурси, той посочи, че кадри липсват, дефицитът на медицински сестри е огромен и ръководството никога не го е крило. „Да се надяваме, че хората, които в момента работят в болницата, а те работят като за трима, ще продължават, но те се изхабяват. А, за съжаление, след тях няма кой да дойде, липсват хора”, каза д-р Ботев. По думите му, така не е само в Добрич, а и в много други болници в страната.

Трите летни месеца са най-натоварени за Спешното отделение на МБАЛ, каза лекарят. Той посочи, че ако средно месечно пациентите са 3 000, то през лятото се увеличават на 4 000-4 500, или с 30-40, до 50 процента. Една от основните причини за това е, че личните лекари излизат в отпуск и при проблеми гражданите търсят помощ в Спешно отделение.

Д-р Ботев сподели още, че към болницата няма наплив на чужденци, които почиват в близките курорти и търсят медицинска помощ. До момента дете от Украйна е оперирано от апендицит, а мъж е постъпил с алергична реакция. От курортите водят пациентите основно в частните клиники във Варна, тъй като туроператорите предварително се уговарят с тях, обясни лекарят.

c