Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Изнасиленото от дядо си момиченце и братчето му са настанени в приемно семейство

5-годишното момиченце от квартал „Рилци”, което бе изнасилено от родния си дядо, и 2-годишното му братче са настанени в приемно семейство, научи Про Нюз Добрич от директора на дирекция „Социално подпомагане” Магдалена Миткова. Преди това децата бяха в Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания. Към момента те са добре психически, предполагаме, че семейната среда ще им повлияе още по-положително, каза Миткова. Приемното семейство, което вече се грижи за братчето и сестричето, има опит, това не са първите деца в риск, които се настаняват в дома му.

Братчето и сестричето са много привързани едно към друго и за това първо ги настанихме в ЦНСТ, въпреки че момченцето беше много малко за там, обясни директорът на социалната институция. Именно за да не бъдат разделени се е изчакало да се намери подходящо приемно семейство, което да се грижи и за двете деца.

Припомняме, че момиченцето е било изнасилено от 66-годишния си дядо Йордан Й., баща на майка му, в семейния им дом в квартал „Рилци” в Добрич. До разкриване на престъплението се стигнало след като детето прокървило и майка му го завела на преглед в Спешното отделение на болницата. Там лекарите останали потресени от видяното. От болницата подали сигнал в полицията.

На 3 април Окръжният съд наложи на 66-годишния Йордан Й. мярка за неотклонение “задържане под стража”. Магистратите прецениха, че спрямо 66-годишния мъж следва да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда заради високата обществена опасност на деянието, което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години, както и с цел да се предотврати възможността да се укрие или да извърши друго престъпление. Окръжният съд мотивира определението си и с факта, че обвиняемият живее на един адрес с пострадалото дете и е негов родственик.

Йордан е работил в кравефермата на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич. Той е арестуван именно на работното си място.

Пострадалото момиченце не посещава детска градина, не говори добре, казва едва няколко думи, споделиха жители на квартала пред Про Нюз Добрич. Те недоумяваха как може Йордан Й. да е извършил престъплението, тъй като твърдят, че дядото много често се е грижел за момиченцето и двегодишното му братче.

Децата бяха изведени от семейството им от социални работници и настанени в ЦНСТ на 5 април. Спешните действия и мерки бяха предприети съгласно Координационен механизъм за взаимодействие при работа по случаи на деца, жертва или в риск от насилие.

Йордан Й. поиска промяна на мярката си за неотклонение в по-лека. На 7 юни обаче магистратите отхвърлиха молбата му. Той има право да обжалва съдебното решение. Ако го направи, Апелативният съд във Варна ще гледа искането на 11 юли.

c