Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

От 3 до 84-годишни излизат на сцените на „Песни и танци от слънчева Добруджа”

Огромен интерес от най-малките участници към събора край Дебрене отчитат организаторите, ще се представи и Музикалното училище в Котел

Между 2 500 и 3 000 участници от цялата страна ще покажат своите умения като певци, свирачи, танцьори и ще изпълнят автентичен и обработен български фолклор в рамките на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”, съобщават от Община Добричка. Както Про Нюз Добрич съобщи, 51-то издание на събора ще се проведе на 29 юни в местността „Славната канара” край село Дебрене. Традиционни участници в годините са изпълнители от областите Добрич, София, Русе, Ловеч, Велико Търново, Сливен и Варна. Във фолклорната проява ще се представят 97 певчески групи, 22 танцови състава, 8 групи за обичаи и над 100 индивидуални изпълнители, между които 15 инструменталисти. Ще участват и чуждестранни състави от Беларус, Украйна и Молдова.

Фестивалът няма възрастови ограничения. Няколко поколения ще си дадат среща на сцените край Дебрене. Най-малкият изпълнител ще е Иванина Иванова Иванова, на 3 години, от село Царевец, а най-възрастният – 84-годишната Марина Пенева от Аксаково. За първа година има огромен интерес от по-малките участници, отчитат организаторите. Своя талант ще представят малчуганите от детските градини в Бранище и Фелдфебел Дянково, детска група „Каралезче“ към читалището в Царевец, Детска фолклорна група към читалището в Божурово, ученици от ОУ “Васил Левски“ в Хитово и СУ “Н. Вапцаров“ в Карапелит, детски танцов състав „Шевица“ към читалището в Батово, Детска танцова група към ОУ „Неофит Рилски“ в Ловчанци, трио към две основни училища от Варна, детски дует и детско трио към читалището в генералтошевското село Малина, Детска фолклорна група към читалището в село Галата, община Тетевен и деца-инструменталисти от Музикалното училище в Котел.

В рамките на фестивала ще се проведе конкурс „Най-красива народна носия“. Народни носии от съответната фолклорна област, от която са участниците, ще бъдат представени на дефиле. Най-добре изявилите се участници в събора ще получат медали, парични награди и грамоти.

За цялостен принос в художествената самодейност, за опазване и съхранение на фолклорното и културно наследство кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков ще отличи със специална награда танцови състави, певчески групи, инструменталисти и индивидуални изпълнители.

Фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" възниква като спонтанна инициатива на местната културна общественост от Стожер и съседните села през пролетните дни на 1968 година в местността „Славната канара” край Дебрене. В първите няколко години се обявява като събор-надпяване „В прослава на хайдутството”. Местността е известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му. От 1997 година с решение на Добричкия общински съвет всяка последна събота на месец юни се провежда празникът на Община Добричка, ден в който красивата горска местност край Дебрене се оглася от фолклорната магия. Съборът вече 51 години заема достойно място в културния, обществен и исторически календар на Общината. Той е един своеобразен възпев на живота на добруджанци, в който се редуват празници и делници - така, както се редуват сезоните в кръговрата на природата. От 2006 година е включен в Националния културен календар на България. На всеки пет години влиза в ролята на кръг за класиране за Националния фолклорен събор в Копривщица.

Със стартиралия проект „Хършова-Добричка, Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура”, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ V A Румъния-България 2014-2020, се цели промотиране и насърчаване превръщането на фолклорния фестивал „Песни и танци от слънчевa Добруджа“ в трансграничен.

c