Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Графиня от Франция открива изложба в "Двореца" в Балчик

Изложбата “Пробуждането на природата” ще бъде показана в културния център "Двореца" в Балчик от 5 до 24 юли. С живопис, гоблени и рисунки се представят френската художничка Ан дьо Колбер-Христофоров и българката Елена Панайотова. Двете художнички са от различни поколения, но ги свърза дългогодишно приятелство, копнеж по пътувания и творческа свобода.

Графиня Ан дьо Колбер-Христофоров е наследник на аристократичен род, потомка е на френския политик и финансов министър на Луи 14-и Жан-Батист Колбер. Тя е самоука художничка. Когато четирите й деца отраснали, започнала да рисува. „Тя не знаеше нищо за рисуването, дори как да си почисти четките. Всичко научи сама“, сподели съпругът й - именития лекар проф. Боян Христофоров.

Графинята е носител на престижни отличия, сред които – златен медал на Международния салон в Рим, Награда Бернхайм- Париж, награда на Ротари клуб – Париж.
Днес тя е майка на четири деца, има 12 внука. Рисува много, обиколила е целия свят – от Китай до Бразилия, много в Европа и България, разказва съпругът й проф. Боян Христофоров, който е светило на медицината във Франция и работи в известната френска университетска болница „Кошен“ като гастроентеролог.

Правила е много изложби по целия свят, но голямата й любов остава природата и най-вече хората на България. В нейните картини бликат впечатленията от отворените й сетива за светлината, колорита, директните преживявания с хората, споделени емоции, празници и ритуали. Въздействието на работите й е директно и непринудено, заредено с положителна енергия.

Елена е родстеница на проф. Боян Христофоров. Родена е през 1964 г. в София. Завършва Художествена академия, специалност живопис в класа на проф. Д. Добрев през 1989 г. Има 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Македония, Франция и други страни, както и многобройни участия в групови изложби и проекти. Нейните интереси са в областта на рисунката, обекта, инсталацията, живописта, фотографията.

В настоящата изложба Елена представя две серии от рисунки с цветни тушове, едната вдъхновена от стари географски карти, и другата – от света и формите на растенията, детайли от листа и плодове, които имат понякога причудливи форми, но винаги ни убеждават в съвършенството на природата и красотата на обикновените неща, която често не забелязваме.

c