Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес настъпва астрономическото лято

Днес в 18:54 часа българско време е лятното слънцестоене, а с него настъпва и астрономическото лято.

21 юни ще бъде най-дългият ден и съответно най-късата нощ за 2019 година за всеки, който живее на север от екватора.

Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо, около 21 юни и около 22 декември, за Южното полукълбо.

То завършва с есенното равноденствие, около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март, в Южното полукълбо. Според повечето метеорологични прогнози това е и денят, в който дъждовете започват да спират.

В Санкт-Петербург настъпват бели нощи, а северно от 66 градуса северна ширина настъпва полярен ден. Например в Мурманск полярния ден е с продължителност 2 месеца – от 22 май до 22 юли. В този период Слънцето никога не се спуска под линията на хоризонта.

В течение на няколко дни преди и след момента на слънцестоене, Слънцето по пладне ще „остане на тази височина“, сякаш се е спряло за малко, за това тези ден се наричат стоене на Слънцето. След това Слънцето започва да се спуска на юг по пладне и денят започва да намалява, обясняват учените от БАН.

Лятото в България започва с малко по-високи температури от средните – в страната те ще бъдат между 28 и 33 градуса. През деня ще бъде предимно слънчево и топло. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места предимно в Западна и Централна България ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични бури.

c