Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Алекс Петров от Добрич ще участва в шампионата на България по джет ски

16-годишният Алекс Петров от Добрич е сред участниците в джет ски шампионата на България, който за втора поредна година ще стартира в Кърджали на Водното огледало и язовир “Студен Кладенец“.

След успешния старт през 2018-а година, градът отново спечели домакинство на Балканската Джет ски купа и на старта ще застанат над 50 състезатели от България, Гърция, Румъния, Сърбия и Унгария в спор за титлата, съобщават от mobile.sportal.bg.

Сред имената прави впечатление шампионът на Гърция Никос Флорос, европейският шампион по свободен стил (Free Style) Дени Делиман от Румъния и българските шампиони Александър Петров – с осма позиция на Световното първенство, Валери Михалев и Христо Щърбанов.

Атракция ще бъдат и шестте дами в женския клас - пет от България и една от Сърбия, а в класа на децата са записани осем участника от България и Румъния. Местният клуб “Кинекс Рейсинг“  отново ще участва с трима състезатели – Стоян Топалов и Николай Николов при експерт класовете и Даяна Топалова при жените.

Най-добрият български пилот с балканска титла и сребро от европейските шампионати Кристиян Киров този път ще бъде директор на състезанието и ще сподели опита си, натрупан от многобройните международни участия в европейски и световни първенства.

Стартовете започват от 10 часа на 21 юни до село Широко Поле, на 22 юни след 10 часа са финалните серии, а вечерта на водното огледало срещу КАТ ще бъде официалното откриване с концерт и пиротехническо шоу.

Миналата година Алекс беше втори в клас Jet Ski и трети на седнал джет.

Александър Петров е роден през септември 2002 г. Необикновеното в неговата история обаче е това, че започва да се занимава с моторни спортове още в детската градина. Тогава се качва на първия си кросов мотор, а няколко години по късно вече има цял отбор зад гърба си, който да се грижи за екипировката му, тренировките и т.н. Алекс заменя моторчето с джет и започва да се състезава още през 2011 г. за тима на “Съни бийч джетски рейсинг”. Неколкократен републикански шампион за деца. През декември 2016 г. Петров участва на първото си световно първенство – в Тайланд, където завършва на 5-о място в своята възрастова група. На Европейското първенство по джетски в Австрия младежът завоюва шеста позиция.


c