Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Забавления очакват децата на Тервел в програмата „Наше лято”

Седемнадесетото издание на Общинската ваканционна програма ”Наше лято” в Тервел ще бъде открито на 1 юли от 10 ч.  на Откритата сцена на площада, съобщиха от добруджанската община. Организатори на ваканционната програма са Община Тервел и Центърът за подкрепа за личностно развитие „Малкият принц“. С различни прояви към инициативата се присъединяват и други институции и организации – Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/,  НЧ “Димитър Дончев-Доктора“, СУ ”Йордан Йовков”, ПГТО „Дочо Михайлов”, детски градини, Районното полицейско управление и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Всички те, със съвместни усилия, предлагат много  традиционни и нови форми за забавления в тазгодишното издание на програмата.

В обновения Градски музей ще се проведат различни занимания  -  декориране на обредни хлябове, рисунки с въглен и други. Децата  ще научат за природните богатства на Добруджа и ще се запознаят с  възрожденските традиции, ще открият загадката на личното си име. На крепостта "Палматис" в с. Оногур участниците ще се срещнат  с доброволци-археолози от различни националности. Децата ще  видят възстановки на забравени български обичаи, в които участници са самодейците от читалищата в общината.

През месец юли момичетата и момчетата ще имат възможност да участват в „Талантиада” - шоуто на Илиана Балийска,  ще тръгнат по стъпките на творците на Добруджа и ще посетят с. Красен -  мястото, където е бил учител Йордан Йовков, предвидено е и посещение  в  родното село на Дора Габе – с. Дъбовик.

Градският парк ще се огласи от домашните любимци на децата, а площадът ще се оцвети от хвърчилата, изработени от самите тях. Ще продължат  атрактивните занятия „Кулинарна ваканция”, „Куклена забава”, „Клуб за народни танци“, Тенис на маса, Лятна школа по  керамика, Клуб по шахмат и Забавна лаборатория. На финала ще бъдат организирани различни състезания между участниците.

С голям интерес се провеждат и утвърдените вече Рисунка на асфалт,  Състезания с колелета, ролери и тротинетки, Ден на талантите с караоке купон. Ще има и съвместно мероприятие с РПУ, Дни на отворени врати – заедно с МКБППМН. Библиотекарите от читалищната библиотека ще подготвят интересни български детски филми.

За най-активните участници ще се организират забавления в басейна на ДГ „Здравец“. Любимите на подрастващите  приказни и филмови герои ще оживеят на традиционния  Весел детски карнавал. Лятната програма ще завърши с приключение на пиратски кораб във Варна.

c