Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Два краткосрочни кредита с общ размер до 9 милиона лева ще тегли Община Добрич

Два краткосрочни заема от фонд ФЛАГ с общ размер от близо 9 000 000 лева възнамерява да ползва община Добрич. Средствата са необходими са разплащане с изпълнителите на строително-ремонтни дейности по два европейски проекта. За ползването на двата кредита е необходимо съгласието на Общинския съвет, който ще заседава на 25 юни. Вносител на предложенията е кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Единият от кредитите е във връзка с изпълнението на проект „Подобряване на връзката с TEN-T мрежата в трансграничния регион Меджидия”, който се финансира от Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег  V-А Румъния-България. Проектът  включва ремонт и реконструкция на ул. „Никола Петков“ и бул. „Добруджа“ в частта от кръстовището с бул. „Добричка епопея“ до Пътен възел с околовръстния градски пръстен. Ремонтът на булеварда включва и важно мостово съоръжение над ЖП линията Варна-Кардам-Констанца. Проектът е на обща стойност 8 087 085 лева с продължителност 36 месеца. Дейностите по изпълнение на проекта по бул. „Добруджа“ ще приключат  до края на септември 2019 г., а по ул. „Никола Петков” – до края на август, и следва да бъдат извършени окончателните плащания към изпълнителите, се посочва в кметското предложение. Размерът на дълга е до 6 милиона лева, като се предвижда той да бъде погасен за срок от 12 месеца, с възможност за безсрочно погасяване. Парите от главницата ще се погасяват с постъпления от управляващия орган на европейската програма.

До 2 900 000 лева е размерът на заема, свързан с реализацията на проект за благоустрояване на градската среда, по който се извършва реконструкция на шест улици и междублокови пространства в Добрич. Срокът за погасяване е също 12 месеца със средства от управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж”, с чиято финансова подкрепа се реализира проектът. Улиците, включени в проекта, са „Кирил и Методий“, „Максим Горки“, „Стоян Михайловски“, „Георги Кирков“, „Детелина“ и „Теменуга. Проектът предвижда цялостно преасфалтиране на уличните платна, възстановяване на тротоарите, ремонт на осветлението, на междублоковите пространства и изграждане на детски площадки. Проектът е на стойност 6,5 милиона лева и е с продължителност 24 месеца. Дейностите по изпълнение на проекта ще приключат и до  ноември 2020 г. трябва  да бъдат извършени окончателните плащания към изпълнителите, посочва в мотивите за предложението кметът.

Фонд ФЛАГ е Фонд за органите на местното самоуправление в България, създаден за да подкрепя общините при изпълнение на европейски проекти, като отпуска заеми на бенефициенти по проекти или на техни асоциирани партньори.

c