Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Старите чешми, църквите и ЕК „Старият Добрич” в пешеходни турове на музея

Образователни пешеходни турове под наслов „Следи от миналото” организира през лятото Регионалният исторически музей в Добрич. Инициативата е част от програмата „Лято в музея”, която предлага разнообразни занимания за децата през ваканцията. Пешеходните маршрути са по отделни теми и ще се организират по избор на участниците. В познавателния маршрут „Храмовете на Добрич” “ участниците могат да научат кои са храмовете от епохата на Възраждането, запазени до днес в града. Предвидено е посещение на православна църква. Целта е да се научи повече за архитектурата, символиката, както и за значението на някои термини като „трикорабна базилика“, „притвор“, „амвон“, „олтарно пространство“, „царски ред“, „икони“ и други.

     Маршрутът „Чешмите в Добрич“ обхваща разглеждане на  запазените образци в  град. Целта е да се предизвика интересът на участниците и да се провокират към разговор за традицията в изграждането им, за пластичната украса и елементите им, за значението на водата в миналото на добруджанеца.

     Един от най-желаните за посещение паметници на възрожденската архитектура в Добрич е Етнографският комплекс „Старият Добрич“, който представлява музей на открито и представя някогашната градска чаршия. Сред акцентите в маршрута са  часовниковата кула с камбанария, дюкяните, мюсюлманският храм от ХVІІІ век, добруджанската къща, кръчма, гостилница и др. Целта на маршрута е да се разбере местоположението и функцията на обектите във възрожденския град и тогавашното общество, посочват организаторите. Записвания за опознавателния маршрут се приемат на телефони 058/602 642, 0884 311 496.

c