Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Мъж от Добрич с ампутирани крака осъди държавата за нечовешки условия в ареста

Мъж от Добрич осъди Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието заради условията в ареста.

40-годишният днес М. Г. П. е бил задържан по подозрения за разпространение на наркотици в условията на рецидив. Бил е арестува две седмици за периода 16.09.2015 г. - 02.10.2015 г., като половината от времето прекарал в болницата в Добрич.

Той е инвалид по болест 100%  чужда помощ, с водещо заболяване – Захарен диабет с много усложнения, с ампутирани два крака.

Твърди, че е бил настанен в ареста в Добрич при лоши битови и санитарно-хигиенни условия. Още при задържането му на 16.09.2015 г. е приет по спешност в МБАЛ с високи нива на кръвна захар – 28,4 и ацетон в урината. След като е върнат в килията в ареста, е бил настанен с още две момчета. В килията липсвали санитарен възел и течаща вода. Няколко пъти по време на престоя му в ареста се е налагало да се вика Бърза помощ, заради високите нива на кръвната захар.

Инсулина, който трябвало да си бие, се е намирал при служителите на ареста и многократно се е налагало да ги чака, да му го донесат, поради което отново се е стигало до покачване на кръвната захар.

Твърди се, че най-смущаващото и унизителното е било, че извън утвърдените графици за посещение на санитарните възли е бил принуден да се облекчава в пластмасова бутилка, в присъствието и на другите съкилийници. Тоалетната, която  ползвали, била една и не била приспособена за ползване на инвалид. Тъй като арестантът бил с два ампутирани крака, не можел да клекне, поради което се налагало да сваля протезите и да лази по колене, за да се придвижи до тоалетната. По същия начин използвал и банята. Всичко това е било много унизително, тъй като е ставало пред погледите на всички задържани и арестанти. Психически се е чувствал толкова зле, че е обмислял да сложи край на живота си.

Негов съкилийник разказал, че през нощта не те извеждат до тоалетна и тогава се използват бутилки при малка нужда. Бутилката се използвала и, ако тоалетната е заета много дълго. Мъжът с ампутираните крака отивал до банята лазейки, тъй като там нямало как да се придвижва с протезите. По същия начин е било и в тоалетната. Виждал М. в банята, седнал на земята да се къпе.

Съсед на арестанта, който го посещавал във Варненския затвор, обяснил, че още от началото състоянието му е било много зле. Споделил с него, че,  докато е бил в ареста, е мислили да направи опит за самоубийство. Чувствал се много зле, защото условията в ареста не са били пригодени за инвалид, като него. Освен това, не му била осигурена диетична храна, съответстваща на заболяването му.

Най-фрапиращото в случая обаче, е посещението на тоалетната и банята. Както се установи и от разпита на свидетелите, след премахване на протезите арестантът трябвало да се къпе и да върви по пода на банята и тоалетната по ръце. Когато бил в болницата, полицаите завързвали протезите му, за да не може да избяга, което преживял много тревожно.

Аpестантът искал обезщетение от 15 000 лева за претърпените неимуществени вреди. Съдът обаче е преценил, че за целия период от 14 дни той трябва да получи обезщетение в размер на 1 400 лева, като в останалата част до пълно предявения размер от 15 000 лева искът следва да бъде отхвърлен.

Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието е осъдена да плати сумата от 1 400 лева, ведно със законната лихва върху посочената сума, считано от 03.08.2017 г. до окончателното изплащане на сумата.

c