Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Жена от Каварна алармира за отвлечени кучета, вини служител на хотел

„Търсим откраднати кучета! Молим за помощ!” Този апел отправи в социалната мрежа Лиляна Иванова от Каварна. Тя публикува апела и снимка на кучетата от 9 май всеки ден с надежда, че някой ще помогне да бъдат намерени. В поста си споделя, че кучетата са отвлечени с автомобил „Renaut Kangoo”, жълт на цвят, тип „баничарка”. Лиляна разказва, че са получени обаждания от много свидетели, които са виждали колата по-късно в близките села. Каварненката моли, ако кучетата бъдат видени, гражданите да се обадят на телефон 0892 716072. Сигнал може да се подаде и в центровете за защита на животни, които вече са информирани и ще се свържат с нас, допълва тя.

За Про Нюз Добрич Лиляна разказа, че живее в кооперация и преди време всички съседи били единодушни, че в двора трябва да има куче. Така три от семействата, които са в Каварна почти целогодишно, започнали да се грижат за три четириноги. „Гледаме ги от бебета, не хапят при никакви обстоятелства, свикнали са с хора, някой да ги храни и да се грижи за тях, ваксинирани са, обезпаразитени, с паспорти”, сподели каварненката. Животните рядко напускали двора на кооперациията. Понякога хуквали след колите на стопаните си от радост, но след това веднага се прибирали.

„На 9 май бяха отвлечени две от кучетата, на 20 май – третото”, разказа Лиляна. На отвличането на третото животно семейството на каварненката станало свидетел. Чули кучето ди скимти, баща й излязъл на двора, тръгнал по звука и видял как го слагат в кола и тя изчезнала.

Едно от кучетата е намерено, сподели Лиляна. Тя разказа, че получила обаждане от човек от съседно на Каварна село, който съобщил, че животното е пуснато там. Описал много подборно колата, от която било свалено, марката й. И макар, че не видял номера, Лиляна е сигурна, че става дума за същия автомобил. Каваренката разказа, че веднага отишли в селото, срещнали се с човека и той им показал къде точно е оставено кучето. Повикали го по име и то се появило. Животното – Сара, било от първите две откраднати. Живеещите в кооперацията продължават да търсят Тони и Кара.

Предполагаме, че и трите кучета са отвлечени от един и същи човек, сподели Лиляна. По думите й той работи в хотел в близост до кооперацията, в която живеят. Разказали им, че хора от хотела постоянно подхвърляли по нещо на животните, галели ги и явно те били свикнали с тях. Вероятно и за това въпросният мъж е успял да ги подмами.

„Подозираме, че от хотела не са били доволни, че има кучета. Има много бездомни кучета в квартала, но нашите са домашни. Явно собственикът на хотела е наредил на охраната да ги разкара и на него ме у било най-лесно да хване домашните, които са чисти, не хапят и не са опасни, да ги качи в колата си и да ги хвърли някъде”, сподели Лиляна. По думите й е хванал три кучета и се е отчел. „А там е пълно с бездомни кучета, които ходят на глутници и не са нито чисти, нито обезпаразитени”, допълни каварненката. Тя подозира, че и колата е на хотела, тъй като често била спряна пред него.

Продължавали да срещат човека, за когото смятат, че е отвлякъл кучетата, всеки ден. Веднъж го помолили да каже къде са, да не им се случи нещо, но той само казал: „Не бях аз”.

Потърпевшите са пуснали в жалба в полицията, организация за защита на животните също е подала жалба. Продължаваме да търсим животните, защото те са питомни, не са свикнали да се оправят сами, не знаем дали са добре, сподели тревогата си Лиляна . „В други държави това е недопустимо. Престъпление е да се краде чуждо куче, да се изхвърля питомно животно някъде, където не се знае дали ще оцелее”, категорична е каварненката.

Про Нюз Добрич се обърна към управителката на хотела, чийто служител Лиляна Иванова твърди, че е отвлякъл кучетата. Не знам за такъв случай, каза тя. „Със сигурност има ред в държавата, по който тези неща се решават. Ако има жалби в полицията, в прокуратурата, те ще си свършат работата, ние ще вземем отношение”, посочи тя. По думите й, като хора, които работят и се опитват да правят някакъв бизнес в региона, не се интересуват дали някой си гледа домашния любимец или не. „За нас е важно да подсигурим на хората, които отсядат в хотела, комфорт и спокойствие. В рамките на комплекса, който управлявам, никой на никого не пречи”, каза управителката на хотела. Тя обясни, че държи работниците в хотела да изпълняват служебните си задължения и те го правят. „Извън рамките на комплекса не може да ме интересува какво става, защото не отговарям за това, което се случва на улицата. Не мога да отговарям и какво вършат служителите ни извън рамките на служебните си задължения”, сподели тя. Каза, че ще бъде взето отношение ако има писмено становище, получено от официален източник. Аз мисля, че това е един изкуствено създаден проблем и че ще се реши, допълни управителят.

Както Про Нюз Добрич съобщи, Община Каварна обяви обществена поръчка, с която цели решаване на проблема с бездомните кучета. Поръчката предвижда залавяне, кастриране, обезпаразитяване, ваксиниране срещу бяс, маркиране и, при необходимост, евтаназия на безстопанствени кучета, както и връщането им по местата, където са били заловени.

c