Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Публично обсъждат изпълнението на бюджет 2018 г. на Община Тервел на 27 юни

Планът за държавните приходи в бюджета на Община Тервел за 2018 г. е изпълнен на 100 %, а за местните приходи – 98 на сто в частта за неданъчните постъпления. Това съобщават от добруджанската община, която организира публично обсъждане на отчета за изпълнение на миналогодишния бюджет на 27 юни. То ще се проведе в заседателната зала на общината с начален час 15.00.

     По-слабото изпълнение на плана за неданъчните приходи се дължи на намалените тарифи за част от услугите, свързани със строителство при инвеститорите в частния сектор, при което постъпленията от технически услуги спадат под планирания размер. Намаляването на таксите е предприето от общинското ръководство като мярка в подкрепа на бизнеса и гражданите, които инвестират в общината. Не е изпълнен планът за приходите от заеми, което, според специалистите, е положително явление, което води до по-ниски разходи за обслужване и ползване на заемния ресурс.

     В приходната част на бюджета правят впечатление няколко суми с нерегулярен характер – те са получени за конкретни проекти на Община Тервел от Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите. 383 000 лева са получени от ПУДООС за финансиране на проект за транзитен водопровод в Тервел и за четири малки проекта от кампанията „За чиста околна среда”.  920 000 лева е получила Община Тервел за рехабилитация на ул. „Хан Аспарух”, 300 000 лева са постъпили за основен ремонт на спортна площадка в СУ „Й. Йовков” и 120 000 лева са предоставени за завършване на Обредния дом на гробищния парк.

Планът за разходите в бюджет 2018 е изпълнен на 100 % - както за делегираните от държавата дейности, така и за местните дейности. При държавните дейности най-голям обем от финансовия ресурс в разходната част заемат дейностите за образование – над 70 % от всички разходи.  При разходите за местни дейности преобладават средствата  за цялата издръжка на детските и образователните звена, както и за издръжката на всички общински служби, дейности и услуги на територията на цялата община. В общия обем на разходите за местни дейности най-голям е обемът на разходите за строителство – над 35 %, или 1 210 000 лева. Тук се отнасят всички извършени и въведени в експлоатация и разплатени обекти за общински дейности.

   С основните параметри на отчета за изпълнението на бюджет 2018 г. гражданите могат да се запознаят на електронната страница на Община Тервел.

c