Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Най-големия Исторически парк откриват на 70 км от Добрич

Най-големият в света и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от такъв вид, ще бъде открит в село Неофит Рилски, област Варна.

Той ще се простира на над 400 декара площ, близо до Варна, на 70 километра от Добрич. Замислен като мащабен комплекс, той ще предлага на българските и чуждестранни посетители интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. На място ще бъде пресъздадено развитието ѝ, случило се по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство.

Грандиозният проект е на стойност 250 милиона лева.

Целта на Парка е да проследи историята на цивилизацията по българските земи от 10 000 години назад, до наши дни. Мащабна задача, началото на чиято реализация предстои да видим на 22 юни т.г. от 11,00 часа.

А в деня на същинското откриване на място са включени огромен брой артисти, музиканти, танцьори.

10 000 години назад във времето са цели пет епохи от човешката цивилизация - от времето на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство. Пресъздаването им е истинска културна революция в областта на туризма.

Чрез различни интерактивни и сетивно-образователни формати Паркът ще предлага на посетителите досег с древни и антични култури. Туристите ще могат не само да обикалят комплекса, но и да станат зрители и участници в различни тематични занаятчийски курсове, исторически представления и филми, обучения в древни бойни и битови умения, конна езда, теоретични семинари, изложби и точни възстановки на обекти от петте исторически епохи на разположение на посетителите.

Предвидени са места за отдих и хранене с ястия по автентични рецепти от антични времена, приготвяни само с натурални български продукти.

Инициатор на проекта е Ивелин Михайлов.

Работата по изграждането на комплекса започва преди осем години и е реализиран от над 4 000 души, между които археолози-консултанти, писатели, музиканти, скулптори, майстори занаятчии, възстановчици и историци - всеки добър специалист в своята област.

Използваните за строежа материали са изцяло автентичните за епохите - камък, дърво, мрамор и керамика.

Планира се целият обект, в пълна функционалност, да бъде завършен през 2022 година.

За достъп до обекта са пуснати лимитирани серии "Златна карта" и "Семейна карта", които вече са в продажба с огромно ценово предимство на българските им притежатели за 10 години напред.

Издадени са и над 100 броя комикса, илюстровани книжки и енциклопедии за деца и възрастни, които целят запознаването и обикването на българската история по приятен и забавен начин.

Книжките са преведи на над 7 езика, което съответства с дългосрочната цел за популяризирането на богатата българска култура по света.

В деня на откриването - 22 юни, след прерязването на лентата, е предвиден концерт за "Добре дошли", с участието на народната певица Eлица Тодорова и Гайдарски състав "101 каба гайди".

Ще има надиграване на танцови състави, отворена сцена за таланти, а вечерта в 19,30 започва Големият концерт, с участието на Варненската опера, група "Булгара", ансамбъл "Чинари", кукери, фойеверки и много други изненади.

ARTday.bg

c