Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Американската "Есетере" откри втора дестилерия в Добрич с 50 работни места

Нови дестилационни мощности, с изцяло български разработка и инсталация, разкри "Есетере България".
На официалното откриване, на новата дестилерия и на офис сградата, специални гости споделиха празника на целият екип.

Втората дестилерия и новата административна сграда на компанията, която е дъщерна на американскката „doTerra”, бе открита три години след старта на дейността й в Добрич.

15 юни 2019 г. отново е специален ден за екипа на Есетере
България. Преди 3 години на същата дата бе открита първата дестилерия на компанията, а днес не само бе прерязана лентата на втората дестилерия, но и на административната сграда - архитектурен акцент в гр. Добрич.

Новото дестилационно оборудване е с по-модерни параметри и
възможности за контрол и мониторинг на процеса. Апаратите ще заработят още този сезон и ще осигурят над 50 нови работни места. С втората дестилерия Есетере удвоява производствения си капацитет, достигайки над 210 куб.м.

Новата дестилерия е разположена е на около 2000 квадратни метра площ, с 12 дестилационни апарата.

„На 15 юни 2016 г. бяхме тук, за да открием първия етап на дестилерията. Тогава не очаквахме, че ще има втори етап. Отсега е ясно, че ще има и трети етап”, каза при откриването на новите мощности кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Той припомни, че още с идването си в Добрич представителите на „doTerra” и „Есетере”  са си поставили за цел тук да реализират най-голямата дестилерия на Балканите и в света.  „През последните години продуктите на инвеститорите в нашия град се разпространяват не само у нас, а в цял свят. Подкрепата, която община и общински съвет оказват на местния бизнес води до постигането на изключително големи цели”, каза Йорданов. Той подчерта, че „Есетере” е много добър социален партньор. Заедно с Общината изградиха детски площадки в т.нар. Рилски блокове, преоборудвана бе Детска млечна кухня и помогнаха за центъра за настаняване от семеен тип. Днес ръководството на компанията получи подарък - картина, нарисувана с помощта на децата, на които „Есетере” помогнаха

 „Нашият рожден ден е 15 юни. През 2016  година на този ден рязахме лентата на първата дестилерия, а днес на втората и на административната сграда”, подчерта изпълнителният директор на „Есетере” Пламен Николов. Той благодари на всички от екипа на компанията, който през изминалите години са били ентусиазирани, търпеливи, внимателни и целеустремени. Благодари на Общината, в чието лице има партньор, с който работи много добре. Радваме се, че сме точно в Добрич, подчерта той.

„Желанието ни да осигурим устойчиви отношения с фермерите в района. В момента върви дестилация на маточина. Допреди няколко години това беше на практика екзотично растение за Добруджа. Благодарение на нашите усилия, днес имаме доста доволни фермери в района, които отглеждат маточина, а ние я изкупуваме. Виждаме мястото ни тук в това да стабилизираме онова, което го има – лавандулата, и да внесем нови неща. „Важни са отношенията с фермерите, защото заради тях сме тук и заради това възнамеряваме да останем”, каза Пламен Николов.

Новата дестилерия е сравнително копие на първата, но усъвършенствана въз основа на научените уроци по отношение на технологии и техника. Защото, целта ни е да направим всичко по-добре, каза техническият директор Иван Каракелев. Той обясни, че два от новите апаратите са оборудвани с необходимите измервателни прибори. „От тази година искаме да подходим по-научно към технологичния процес на дестилация. Имаме два изключително модерни апарата, които ще ни дадат възможност да поставим по-високи стандарти в този бранш”, посочи той.

Сред гостите на откриването на новите мощности на „Есетере” бяха  кметът Йордан Йорданов, председателят на Общински съвет Иво Пенчев, общински съветници, представители на ДФ „Земеделие”, партньори – строители, изпълнители, архитекти, колеги, служители.

c