Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В Добрич ученици от пет държави изработваха еко-пособия от отпадъчни материали

В периода от 6 до 12 юни иновативна гимназия „Райко Цончев“ бе домакин на втора среща в рамките на проект Save the future not only today, съфинансиран по програма Еразъм +, Ключова дейност 2, „Стратегически партньорства“. В срещата се включиха ученици и учители от Чехия, Турция, Латвия, Румъния и България.

По време на мобилността участниците научиха за негативния ефект, който оказват отпадъците върху околната среда и времето необходимо за разграждането на различните материали. Включиха се в работилница за изработване на моливи от хартия и в работилница за изработване на продукти от вече използвани материали, които показаха по време на специално подредена за случая изложба.

Участниците посетиха и Общината, където научиха как в Добрич се събират и преработват отпадъците, както и интересни начини за намаляване на потреблението и количеството на отпадъците в домакинството. Партньорите посетиха и Регионалното депо в с. Стожер, където наблюдаваха процес на сепариране на отпадъците, които могат да бъдат рециклирани - пластмаса, стъкло и метал. Наблюдаваха процеса на компостиране на органични отпадъци, при който се получава продукт, подходящ за наторяване и възстановяване на органичната материя в почвите. Гостуваха и в Център за защита на природата и животните в гр. Добрич. Там разгледаха животинските видове, и се срещнаха с доброволци от Еко-селище „Доброжънци“, с които поправиха част от оградата от сухи клони.

Сред останалите културни визити на групата бяха Етнографски комплекс „Старият Добрич“, Ботаническата градина и Двореца в Балчик, нос Калиакра и град Варна.

Сред основните цели на проекта са: повишаване на осведомеността на учениците за околната среда, световните проблеми чрез запознаване с възможностите за рециклиране и ефективното използване на енергия; самоусъвършенстване на участниците, чрез работа и комуникация с техни връстници, намирайки иновативни, творчески начини за рециклиране; признаване на необходимостта от приемане, толерантност, хармония и уважение към други култури; подобряване на езиковата, дигиталната и междукултурна компетентност, припомниха ръководителите на проекта.

Учениците на добричката гимназия представиха българските обичаи, традиции, фолклорна музика и танци и кухня по време на българска вечер, специално организирана за гостите. На събитието бе представен и обичаят „Седянка“ на английски език.

От училището припомнят, че група от трима ученици и двама учители от Гимназия „Райко Цончев“, участваха в първата среща през месец април в град Злин, Чехия. През месец октомври 2019 г. предстои и третата мобилност по проекта, която ще се проведе в град Лимбази, Латвия.

c