Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Питат работници и фирми за дейността на горските дружества в област Добрич

Одиторска проверка на Горските стопанства в област Добрич ще констатира дали се спазва европейското и национално законодателство, свързано с опазване на горите и биоразнообразието, добива на дървесина и др. Мярката е заложена в дейността на NEPCon в България, чийто ръководител е Теодор Тодоров. Той, заедно със свои колеги ще извършат годишния одит в стопанствата на Североизточното държавно предприятие, в периода 18 - 20 юни, съобщиха от пресцентъра на СИДП.

Проверката на горските стопанства ще се извърши по два стандарта - новият Национален FSC стандарт за сертифициране управлението на горите в България FSC-STD-BGR-01-2016 V-1 и NEPCon за проследяване на продукцията за Горскостопански предприятия.

По време на одита ще бъдат разгледани обектите на терен. Проверяващите ще интервюират работещи в отделните стопанства, както и хора от фирми, организации, общини, които имат допирни точки с  териториалното поделение. Проверката на горскостопанските дейности засяга екологичните, лесовъдски и социално-икономически характеристики на горските територии управлявани от съответното стопанство.

От 2016 година, Североизточното държавно предприятие е сертифицирано за отговорно управление на горите - в пълен обем за стопанисваната от него територия. Сертификатът обхваща стопанисваните от предприятието  гори на територията на областите Шумен, Търговище, Добрич и Варна, уточняват от дружеството. До момента, няма санкционирани териториални поделения, за неспазване изискванията на новият Национален FSC стандарт. Единствено в ДЛС-Черни Лом от 2018 година се работи по въведеният нов FSC стандарт за контролирана дървесина за горскостопански организации FSC-STD-30-010 V 2-0. В дружеството, проверката ще стартира на 17 юни, уточниха от СИДП.

c