Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

ЕГ "Гео Милев" в Добрич е с най-висок успех на матурата по БЕЛ в областта – 5.27

Добър 4.12 е средният успех на зрелостниците от област Добрич по БЕЛ, на който са се явили 952 абитуриенти, съобщиха от Регионалното управление по образование. С най-висок успех на матурата по БЕЛ е Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич със среден успех от изпита много добър 5.27, съобщи Петър Петров, експерт в РУО. На второ място по резултат от тази матура е частната гимназия „Райко Цончев” със среден успех 5.07. Общо 80 са отличните оценки по БЕЛ в областта, две от тях са пълни шестици. 41 зрелостници са получили оценка „слаб”, сочат обобщените данни за резултатите от първата задължителна матура.

    На втората матура учениците се явиха на изпит по избран от тях учебен предмет. Средният успех от матурата по английски език, на който са се явили 266 момичета и момчета, е много добър 4.79. Равносметката включва 57 отлични оценки, една от които е шестица, и три двойки.  Средният успех от изпита по география и икономика, избран от 121 зрелостници, е добър 3.72. Отличните оценки са две, пълна шестица няма, има 9 двойки.

    94 абитуриенти са избрали философския цикъл за втора матура. Тук средният успех е добър 4.35.  Предметът биология и здравно образование е избран от 74 ученици, чийто среден успех е добър 4.28. Осем са отличните оценки, трима са се справили за пълна шестица, има две двойки.

      48 ученици са се явили на изпит по немски език, на който е получен среден успех 5.37. Тук двойки няма, отличните оценки са 28, има само една пълна шестица.

    На изпита по математика задачи са решавали 18 ученици, равносметката от тяхната подготовка е добър 4.42. Тук отличните оценки са три, една е пълна шестица.

    Добър 4.09 е средният успех на изпита по история и цивилизация, на който са се явили 19 ученици. Има една отлична и една слаба оценка.

    Най-висок – отличен 5.51, е успехът по физика и астрономия, на който са се явили 10 ученици. Тук има пет оценки много добър и пет отлични оценки.

    По френски език средният успех е много добър 4.68, постигнат от 8 ученици. Двама души са се явили на изпит по руски език, при който средният успех е много добър 4.96. Има една отлична оценка.

      

c