Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Община Балчик поема издръжката на 32 командировани за сезона полицаи и 8 коня

До 60 хиляди лева ще осигури Община Балчик за поемане издръжката за нощувки, храна и транспортни разходи на общо 24 български полицаи и 8 служебни животни (коне) от други структури на МВР за месеците юли и август, както и издръжка по настаняването и изхранването на 8 румънски полицаи, които да работят съвместно с българските си колеги по превенцията и опазването на обществения ред в Балчик и курорта Албена.

Решението бе взето на заседанието на местния парламент днес.

Полицията отчита намаление на престъпленията в община Балчик през лятото, което обяснява с командированите полицейски сили от други структури на МВР в районните управления в Балчик и в Албена. Органите на реда очакват нивото на туристическия сезон от миналата година да се запази и през тази, като основната група летуващи ще бъдат отново румънските граждани.

През последните пет години ръководството насочва налични сили от състава на „Охранителна полиция“ към курорта Албена и село Кранево, а в Балчик се провеждат периодично специализирани полицейски операции. Разчетите показват, че т.г. Областната дирекция може да придаде до 10 служители от състава си в помощ на албенската полиция през лятото, които са недостатъчни. Поради повишения трафик на превозни средства по гл. път 1-9 е нужен допълнителен състав за пътен контрол. Именно заради това се обръщат за подкрепа към местната власт. Въз основа на споразумение между България и Румъния от 6 години в Балчик и от 9 години в Албена се организира съвместна полицейска дейност през лятото с фокус румънските туристи, като практиката показва положителни резултати при превенция на правонарушенията, посочват от ръководството на областната полиция.

Източник: Радио Варна

c