Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Разрешиха водата в „Пастир” да се ползва и за пиене и готвене

Възстановява се използването на водата в генералтошевския квартал „Пастир” за питейни цели и за готвене, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич. Заповед за това е издала днес д-р Светла Ангелова – директор на РЗИ.

Както Про Нюз Добрич писа в понеделник главният инженер на ВиК инж. Павел Павлов съобщи, че пристигналите резултати от изпратени в Берлин проби са показали, че във водата в „Пастир” няма пестициди и тя е перфектно чиста. Той посочи, че при изследването в германската лаборатория са били открити бегли следи само от един от пестицидите, което е далеч под санитарната норма - 0.05 микрограма на литър при норма 0.1.

Както Про Нюз Добрич първи съобщи, кризата с качеството на водата в квартал „Пастир” възникна на 24 април, когато във водопровода попаднаха препарати за растителна защита. Водата веднага бе спряна, Общината осигури водоноски за нуждите на населението, а дарители – питейна вода. РЗИ отказа да разреши пускането на водата докато не получи от ВиК доказателства, че не е опасна.

ВиК: Изследванията в Берлин показват, че водата в „Пастир” е перфектно чиста

След спешна среща на 16 май на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров с министър председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев проблемът бе частично решен. С решение на Областният щаб на следващия ден – 17 май, водоподаването в квартал „Пастир” бе възстановено, но само за хигиенно-битови нужди.

До изпращането на проби в Германия се стигна, след като се оказа, че в България няма лаборатория, която да изследва дали показателите отговарят на изискванията на Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

c