Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Безплатна храна предоставя джамията в Балчик

„С моите ученици, които посещават коран-курса, слагаме на вратата хляб, пакетирани храни, които не се развалят от горещото. Всеки може да си вземе, без да пита“, сподели имамът Ехлин Аронов. Събират се всеки петък около 30 души и даряват всеки според възможностите. Приготвя се и топла храна. От нея се възползват и мюсюлмани, и християни, уточни Аронов.

В джамията организират летен коран-курс – юли и август, води се и целогодишен – в събота и в неделя. „Децата учат как да четат коран на арабски, какво пише в него и на практика какво иска да каже. Материалите са молитвени и са ни предоставени от Главно мюфтийство“, сподели ходжата.
Мюсюлманската общност отпразнува Рамазан Байрам на 4, 5 и 6 юни. По този повод имамът от община Балчик пожела здраве на всички и призова за повече толерантност.

Джамията в Балчик е културна ценност от местно значение, затова се посещава и от туристи. Няма точни сведения кога е построена. Има информация, че е ремонтирана преди 200 години, а според професори от Турция е на два пъти повече, сподели Аронов. Ремонти се правят периодично, последно е обновен дворът с отпусната общинска субсидия.

Източник: Радио Варна

c