Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ж. Желязков участва в заседание на Комитет за наблюдение на програмата Interreg VA Румъния - България

Заместник областният управител Живко Желязков участва днес във Варна в 11-ото заседание на Комитета за наблюдение на програма Interreg VA Румъния – България. Отчита се, че Програма Interreg VA Румъния – България е направила важни стъпки за постигане на целите за 2018 г. Постигнати са показатели в рамката на изпълнението (технически и финансови).

В края на месец август 2018 г. Комитетът за наблюдение е извършил подбор по третата покана, като са избрани 91 проекта на обща стойност 155 579 745,37 евро. Всички проекти са обезпечени, като през октомври м.г., с цел доближаване максимално до 100 % изпълнение на показателите е взето решение да се сключат допълнителни договори по проекти, за които Комитетът за наблюдение решава да използва всички налични икономии. Така са договорени 11 проекта.

Положително развитие се наблюдава за 2018 г. и по отношение на процеса на договаряне - до края на годината са договорени 66 проекта, в резултат на което общият брой проекти достига 156 на обща стойност 227,05 млн. евро.

В рамките на м.г. са приключени и отчетени 35 проекта по всички приоритетни оси на Програмата, което е значителен напредък спрямо 20178 г., когато само 5 проекта са приключили изпълнението си, се отчита още от Управляващия орган на Програмата. Финализираните проекти, заедно с показателите и резултатите от отчитането на текущите проекти, допринесят за постигането на етапите, определени в рамката за изпълнение за 2018 г., с едно изключение за индикатора за Приоритетна ос 3 - брой съвместни партньорства в областта на съвместно ранно предупреждение и реакция при аварийни ситуации, който е постигнат пропорционално на 60% - 6 партньорства от 10. В дългосрочен план (до края на 2021 г.), 88% от целите ще бъдат постигнати (44 партньорства вече са сключили договори в сравнение с определената цел от 50 партньорства).

Важно е да се отбележи, че макар и по-малко засега на брой, партньорствата са големи в мащаб и покриват основните рискове, идентифицирани в програмната област и вече се отчита качество на съвместното управление на риска в областта на транс-граничното сътрудничество, сочат още данните от доклада за резултатите на програма Interreg VA Румъния – България за 2018 г.

c