Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

„Чудната градина” се сдоби с трактор, добри хора дариха 6 550 лева

Социално предприятие „Чудната градина” в Добрич вече има трактор. От фондация „Свети Николай Чудотворец” обявиха, че закриват кампанията за набиране на средства за закупуването му. „Обявяваме я за успешна, благодарение на всички вас, които ни помогнахте”, допълват от там.

От организацията обясняват, че са направили най-добрия избор, според наличните средства и обстоятелства. Спрели са се на стар трактор, защото за нов нямат достатъчно средства, а и не им е необходим. Тракторът е Кубота 1500 с челен товарач и фреза. Малко е старичък, но това е машина, за която има части и лека-полека ще го стегнем и ще направим като нов, обясняват от фондацията. Държали са да има и челен товарач, защото в градината все още има много камъни, които младежите отделят и ще бъдат пренесени с него. Товарачът ще е от голяма полза и поради факта, че в оранжериите всяка година ще бъдат внасяни хиляди тонове оборска тор - за да бъде продължено производството на чиста храна. От „Свети Николай Чудотворец” обясняват, че няма как да бъде купен японски трактор на тази цена с челен товарач, ако не е стар. Но от фирмата, давали една година гаранция.

За закупуването на трактора са събрани общо 6 550 лева:

- 2800 лв. от Фейсбук.

- 1750 лв. от Хелпкарма и други анонимни дарители.

- 1300 лв. от служителите на "Сенсата технолоджи България".

- 700 лв. от българските студенти от Манхайм, Германия.

Днес е била преведена сумата от 6000 лв. Останалите 550 лв. ще бъдат използвани за ремонтни дейности по трактора и, доколкото е възможно, за прикачен инвентар.

„Приятели, благодарим на всички, които ни помогнаха. Заедно можем много. Помощта, която ни оказахте е неоценима. Парите бяха използвани разумно и двойно”, споделят от „Николай Чудотворец”. От там обясняват, че докато се е провеждала кампанията, Управителният съвет е решил събраните средства да не стоят в банка и са били инвестирани в заплащането на оранжерия № 2, в закупуването на холандския разсад за цветя и в материали, необходими за дейността на „Чудната градина”. След това средствата били възстановени благодарение на продадени цветя. „В резултат на това, отново сме на изходна нулева и поднулева позиция, поради все още нереализирания разсад за цветя”, обясняват от УС.

Следващата голяма инвестиция, която обмисля ръководството на „Свети Николай Чудотворец”, е построяването на разсадник, където сами да си  произвеждат разсада от семена.

„Благодарим, дарители на "Чудната градина". Продължавайте да ни подкрепяте. Без вас не струваме нищо. Заедно ще променим нашата малка България”, допълват от социалното предприятие.

c