Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Безплатни прегледи от водещ хематолог ще се проведат в Добрич

Добрич е един от петте града в страната, в който ще бъде посетен от националната кампания „Попитайте хематолога”, съобщават от Института за здравно образование. На 20 юни д-р Мерлин Ефраим, специалист „Клинична хематология“ от Клиниката по хематология при УМБАЛ „Св. Марина“-Варна, ще преглежда и консултира в ДКЦ II безплатно пациенти със съмнение за хематологично заболяване.

Кампанията се организира от Института за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: Клиника по хематология – УМБАЛ „Св. Марина“, Варна, ВМА, НСБАЛХЗ, София, УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив, УМБАЛ „Г. Странски“, Плевен, РЗИ - Добрич и Община Добрич.

Практиката показва, че пациентът се лута по различни кабинети и достъпът му до правилното лечение се разтяга във времето, обясняват от Института за здравно образование. Правено е и проучване, според което знанието за заболяванията на кръвта сред анкетираните не е достатъчно. 47 процента не знаят нищо за хематологичните болести. Повече от половината споделят, че в последната година не са си правили изследвания на кръвта (пълна кръвна картина). Хората асоциират заболяванията на кръвта най-често с анемията и левкемията.

Това е третата вълна на кампанията „Попитай хематолога”, подобни консултации вече бяха организирани в по-малки населени места и интересът към тях беше много голям. Безплатни прегледи при специалист-хематолог ще се проведат през юни и юли освен в Добрич и в Севлиево, Дупница, Ловеч и Смолян.

Жители на Добрич и региона, които имат съмнения за своето състояние, неуточнена хематологична диагноза, лежали са с такава диагноза в хематологично или друго отделение, имат продължителна анемия с прием в болница, увеличена слезка или увеличени лимфни възли, могат да научат от горещия телефон на кампанията 070010126 (на цената на градски разговор) начините за участие в безплатния преглед. Телефонната линия  е отворена всеки работен ден от 10 до 16 часа.

Злокачествените заболявания на кръвта се срещат по-често в развитите страни. Причините са заложени в няколко доказани рискови фактора - излагане на химически вещества, имунни дефицити, автоимунни заболявания, вирусни инфекции, наднормено тегло и придържане към различни диети, имплантологично лечение. Те оказват влияние  върху разпространието на онкохематологичните заболявания, които условно могат да се разделят на две големи групи - лимфоми и левкемии. Същественото, което е характерно и за двете групи, обаче се крие във факта, че благодарение на прогреса в науката и при лимфомите, и при левкемиите преживяемостта се увеличава значително и далеч надхвърля 5-годишната граница, която в онкохематологията е приета като стандартна за излекуване, а смъртността рязко намалява.

Основен рисков фактор е възрастта. Злокачествените заболявания на кръвта са в топ 10 по честота както при мъжете, така и при жените.

Пълна кръвна картина (ПКК), направена веднъж годишно, би спомогнала за ранното откриване на подобно заболяване. Ако тя показва отклонения, можете да се обърнете за своевременно проследяване към личния си лекар или към специалист-хематолог.

c