Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Затварят небето край Шабла заради учебни стрелби

Между понеделник и петък въздушното пространство над полигона "Шабла" и прилежащата му акватория ще бъдат обявени за опасни зони заради учебни стрелби в рамките на учението "Шабла 2019", съобщиха от Министерството на отбраната.

От 8 часа на 10 юни до 19 часа на 14 юни ще бъдат активирани временно опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица.

В хода на учението са предвидени стрелби с няколко типа зенитно-ракетни комплекси по радиоуправляеми, аеробалистични и парашутни мишени. Пускове от полигона ще извършват още военнослужещи от 250-а бригада за ПВО на Сърбия и от американската армия в Европа. За ръководител на стрелбите на зенитно-ракетните формирования е назначен командирът на базата в Шабла полковник Валери Ценов.

Учението „Шабла 2019“ ще се проведе от 10 до 14 юни 2019 г. на зенитния полигон на Военновъздушните сили (ВВС) „Шабла“. То включва: Тактическо учение с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътни войски. Стрелбите са част от План за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната през 2019 година, съобщиха от Министерството на отбраната.

c