Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

„Есетере” открива втората си дестилерия в Добрич за 4,5 млн. лв.

Втората дестилерия на компанията “Есетере България” ще бъде официално открита на 15 юни от 10 часа, съобщават от компанията, която е дъщерна на американската “doTerra”.

Заедно с това ще се открие и новата административна сграда на фирмата.

Така „Есетере” ще има готовност от 1 юли да преработва с двойни мощности новата реколта от лавандула.

Новото разширение на базата възлиза на около 4,5 млн. лева. Така общата инвестиция на компанията в Добрич, която е дъщерна на американската “doTerra” възлиза на 12 млн. лв. Кубатурата на дестилационните апарати е над 200 куб. м. Новото съоръжение ще заработи през този сезон и ще осигури 100 нови работни места.

„Есетере“ има няколко производствени линии, като производствената база работи в непрекъснат целогодишен режим. 
Предвид спецификата на лавандулата, тя се дестилира един месец в годината. През останалите 11 месеца се преработват други суровини – основно тамян, маточина, чубрица, кориандър, бял равнец.

„За фирмата майка внасяме тамян като суровина от
от Африканския рог, който изваряваме тук. Това ни гарантира целогодишно натоварване на мощностите. Годишно Есетере произвежда десетки хиляди килограми масло от тамян, което се изнасят за компанията-майка в САЩ и се използва за ароматерапията.

Плановете на компанията предвиждат изграждане на линия за екстракция. „Това е проект, върху който работим. Отпадъкът от тамян съдържа вещества, към които имаме интерес, но те се добиват само чрез екстракция. Така че ще се наложи, най-вероятно, да се направи и такава линия“, обясни за Про Нюз Добрич изпълнителният директор Пламен Николов.

c