Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Храм с богато позлатени икони и уникален иконостас откриха в с. Кранево

Уникален православен храм отвори врати край морето. След четвърт век очакване, в село Кранево бе осветена църква с богато позлатени икони и с единствен по рода си дърворезбован иконостас.

Новопостроения храм е посветен на чудотворната икона на Божията Майка - „Достойно есть“. Той бе осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който вгради в светия престол частица от мощите на свети мъченик Трифон.

От ранна утрин атмосферата в село Кранево бе приповдигната от радост и въодушевление. В село Кранево, което е с хилядолетна история, след повече от 25 години, жителите вече могат да се похвалят с православен храм. Правени са няколко първи копки, като първата е от 1999 г. 

Храмът има уникален дървен иконостас, ръчно изработен. Иконостасът струва 60 000 лв. и е изграден с помощта на много дарители.

В богослужението взеха участие ставрофорен иконом Иван Дойчев, архиерейски наместник на Добричка духовна околия, йеромонах Филип - председател на храма, свещениците Стефан Николов, Тодор Тодоров, Марин Тодоров и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Сред множеството жители и гости на село Кранево бяха кметът на Балчик Николай Ангелов и на Кранево Румен Николов.

Снимки: Варненска и Великопреславска митрополия

c