Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

За първи път „Рандори Добрич 2019” - приятелски спаринг мачове по карате

На 22  юни 2019 г. Академия за бойни изкуства “Цанев”, с  партньорството на Спортен център “Вълк”-Добрич, организира приятелския  спаринг мачове “Рандори Добрич 2019”. Срещите представляват двубойни  мачове – всеки срещу всеки. Възрастовият диапазон за участниците ще бъде рамкиран от навършили 7 г.  до ненавършили 16 г., като състезателите ще бъдат разпределени във   възрастови групи. Организаторите отправят покана към всички трениращи  карате, без значение  националност или клубна принадлежност. Повече за инициативата от Стоян Димов – треньор в СЦ “Вълк” / Академия за бойни изкуства  “Цанев”.

Повече за “Рандори Добрич 2019” разказа за Про Нюз Добрич Стоян Димов – треньор в СЦ “Вълк” / Академия за бойни изкуства “Цанев”.

Г-н Димов, обявихте че на 22 юни организирате “Рандори Добрич 2019” – приятелски спаринг мачове. Кой е основният организатор?

- Основен организатор е Академия за бойни изкуства „Цанев“, която представлявам за област Добрич, в частност направлението Олимпийско карате към Академията. Значението на самата дума „Рандори“ е Свободни тренировъчни спаринг схватки с различни партньори, които ще бъдат по правилника на Световната карате федерация (WKF). Главен партньор и домакин на формата ще бъде Спортен център „Вълк“ - Добрич. Това е бившето СОУ „Дора Габе“ и по-конкретно крилото със спортните зали.

- Обявихте, че в надпреварата могат да участват каратеки до 16-годишна възраст. Има ли регионално ограничение?

- Това ще ни бъде първият и, надявам се, не последен подобен формат на територията на град Добрич. Целта на възрастовото ограничение е да се даде шанс за по-добро и бързо развитие на децата. За съжаление, напоследък се усети голям спад при броя участници по състезанията в България. В резултат на това в категория едно начинаещо дете не може да запише не повече от две-три срещи, което е крайно недостатъчно. Затова реших да има възрастова рамка. Ще се радвам интересът да се засили и на следващото „Рандори Добрич“ да няма възрастово ограничение. Регионално ограничение няма. Отправили сме покана дори към клубове от Румъния. Всеки е добре дошъл, без значение на националност и клубна принадлежност.

- Какво е специфичното в регламента на надпреварата?

- Децата ще бъдат разделени на възрастови групи. Ако има драстични разлики в килограмите, ще има и две категории – „лека” и „тежка”. Според участниците може да се позволи, примерно, 11-годишно момче да играе и с 13-годишно, въпрос на преценка и уговорка между треньорите. Ще се проведе жребий, за да е сигурно, че всеки ще направи спаринг със всеки. Едно от нещата, с които Рандори ще се отличава от обичайно състезание, е липсата на съдии и рефери. Това показва засилено уважение и утвърждаване на приятелството между спаринг партньорите, каквато е и целта на Карате - да приобщава и сплотява децата, да ги учи на уважение и самоуважение, да изгражда силни приятелски връзки. Естествено, ще се наблюдава стриктно за непозволени действия или агресивно поведение сред участниците.

- За пръв път ли се провежда подобен спортен формат в Добрич или има предистория?

- За 17 години, откакто се занимавам с карате, мисля, че досега не се е правил такъв формат в Добрич. Официални и демонстративни турнири е имало, но не и „Рандори“.

- Отскоро КК „Никон” се преименува в Академия за бойни изкуства „Цанев”. Какво се промени и каква е краткосрочната Ви визия за близкото бъдеще?

- Така е, наистина отскоро Карате клуб „Никон“ се преименува в Академия за бойни изкуства „Цанев“. Като цяло, сегашните планове са, освен карате, да започнат да се развиват и други бойни изкуства, като джудо, граплинг, кик-бокс. В направлението бокс към Академията вече има национални медалисти, което показва, че сме на прав път. Продължаваме по план с турнирите - турнири за начинаещи, за обиграване и трупане на опит, и турнири за елитните състезатели. Годишният ни календар включва два лагера, които провеждаме в к.с. Семково, обл. Благоевград на 1800 м надморска височина. Два пъти в годината провеждаме и вътрешни лиги по направления към Академията. А, сега стартираме и „Рандори Добрич“.

- Каква, според Вас, е тайната за спортните успехи на състезателите от Академията?

- Тайната за спортните успехи е обичта към спорта. Конфуций е казал „Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си!“ Това важи и за двете страни – както за треньора, така и за трениращите.

- Трите най-важни неща, на които държите в работата си с младите състезатели? Какво трябва да постигнат в усъвършенстването си, за да Ви накарат да се гордеете с тях?

- Да желаят да се развиват, да се учат да приемат и победа, и загуба. Да оставят сърцето си на тренировка или на състезание. Няма по-приятно усещане от това един треньор да вижда състезателите си на върха. Но, не на всяка цена. Аз съм от треньорите, които се опитват да научат състезателите си, че не медала или неговият цвят е важен, а начина на игра. Имал съм случаи, в които не съм бил доволен от игра на мой състезател, въпреки медала. Както и случаи, в които съм се чувствал страшно горд, дори и състезателят да е завършил на 7-мо място. Целта на карате не е победата или загубата. Целта е днес да продължиш да се усъвършенстваш, за да може утре да си по-добър човек.

c