Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Окончателно: Налозите за колите в Балчик ще са по минималните ставки

Общинският съвет в Балчик не обжалва на втора инстанция решението на Административния съд по делото, образувано по жалба на областния управител срещу промени в Наредбата за местните данъци. Така решението влиза в сила, а променените налози за автомобилите на територията на общината са отменени.

Припомняме, че в началото на годината бяха приети изменения в наредбата. Те са базирани на промени в Закона за местните данъци и такси, чрез които се въвежда различен механизъм за определяне размера на налога за моторни превозни средства – според мощността на двигателя и екологичната категория на автомобила. Основният мотив за връщане на решението бе, че липсва икономическа обосновка и реално участие на гражданите в обсъждането.

От данъчната служба в Балчик обясниха, че каквото е постановено като изискване, ще бъде изпълнено. От началото на годината данъците се определят на база минималните ставки по закон. Това означава, че гражданите, които до момента са платили налозите си, няма да доплащат или да им бъдат връщани пари, уточни директорът на службата Магдалена Георгиева. Като цяло, налогът се увеличава за старите превозни средства с ниска екокатегория и поевтинява за новите коли от екокатегория с и над “Евро 4”.

Източник: Радио „Варна”

c