Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

2 милиона лева инвестира „Албена” в екологична среда и безопасност

Организацията на трафика във ваканционно селище „Албена” е реализирана така, че да осигури спокойствието на туристите, заяви пред журналисти в Добрич Димитър Тачев – зам.-директор „Маркетинг и продажби” в „Албена” АД. През последните две години дружеството е инвестирало по около един милион евро за екологична среда и безопасност.

Ако гост на комплекса реши да не преминава през основната бариера на „Албена”,  а да паркира на буферния паркинг на автогарата, който е разширен от миналата година и е с 900 места, там таксата за паркиране е 5 лева на денонощие, посочи Димитър Тачев. От там посетителите имат две безплатни шатъл линии, електрически, които водят до почти всички важни точки на курорта. Едната линия върви към хотел „Мура”, другата – към хотел „Парадайс Блу”. При влизане в „Албена” важат правилата за Синя зона, там цената е 10 лева за денонощие за еднократен вход, допълни зам.-директорът на дружеството. А ако някой, по думите му, прецени, че иска да спре максимално близо до плажа или до резерват „Балтата”, цената вече е 20 лева. „Тази цена е умишлено ненасърчителна, т.е. ние бихме искали да няма нито една кола там” – поясни Димитър Тачев. Той добави, че има и безплатен паркинг – „Лазур”, от който на около 150 метра има сравнително лесен пешеходен излаз до ескалаторите.

    „За нас би било по-добре, ако повечето хора дойдат с автобуси, защото няма да търсят място за паркиране, а и така ще се осигури спокойствие на нашите гости.” – коментира Димитър Тачев и припомни, че влизащите МПС-та имат право на 30-минутен безплатен престой, а таксата от 10 лева е за вход, престой и паркиране.

Около 2 милиона лева са постъпленията на дружеството от вход, посочи Димитър Тачев в отговор на репортерски въпрос. В същото време, инвестициите за подобряване на инфраструктурата на „Албена” са малко над 2 милиона лева. „Това се прави, за да може да се осигури  безопасно преминаване  и паркиране” – каза още зам.-директорът на „Албена” АД. Той припомни, че само разходите за нови паркоместа възлизат на около 1 милион лева. На практика броят на местата за паркиране е  почти удвоен. Дружеството извършва инвестиции и в електрически транспорт, за да може той да бъде безплатен по 12 часа всеки ден. От Китай е внесен един електрически автобус, който е бил доста скъп. За ескалаторите са изразходвани около 600 000 лева. „Така че тези приходи от вход се реинвестират. Ние от тях реално нямаме печалба. И това може да се види, защото реално печалбата на „Албена” не се е повишила, независимо че сме направили нов трафик” – отбеляза Димитър Тачев. Той коментира още, че с въвеждането на таксата от 20 лева в скъпата зона,  с разширяването на пешеходните зони  и с ограничаване на движението в района на хотелите „Мура” и „Гергана”, близо до резервата „Балтата”, на практика са реализирани загуби, но за сметка на това са осигурени по-добри условия за безопасност и спокойствие на туристите и гостите на комплекса. ”През „Балтата” имаше една задръстена зона, само с автомобили. Между „Мура” и „Гергана” спряхме движението, изгубихме редовни клиенти. Всички тези неща сме ги направили с една ясна цел – да имаме една много по-спокойна среда” – обобщи Димитър Тачев.

c