Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Избраха Каварна пред Пазарджик за Европейски град на спорта за 2020 г.

Каварна официално вече е носител на титлата Европейски град на спорта за 2020 година, съобщи в профила си във фейсбук кметът на общината Нина Ставрева.

Наградата се присъжда от ACES Europe - нестопанска организация, базирана в Брюксел, която всяка година от 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта.

На 22 и 24 май Комисията за оценка на ACES Europe, съставена от Винченцо Лупателли и Мариана Буткович, посети Пазарджик и Каварна (България), кандидати за общини за наградите на Европейския град и Град на спорта 2020. По време на престоя си в България, представителите на делегацията посетиха спортните съоръжения на двата града, присъстваха на пресконференцията и техните презентации, съобщава aceseurope.eu.

В Каварна ACES Europe посети спортния комплекс на града, уличния фитнес на с. Българево, учебния център по карате и в края на обиколката си посети голф игрището Thracian Cliffs.

Оценката на кандидатурите на общините се основава на качеството на техните съоръжения, достъпността на местните граждани към спортната инфраструктура, проектите, които местните власти са изпълнили и компетентността на местните власти в осъществяването на тяхната спортна политика, посочват още от ACES Europe.

Нина Ставрева съобщи, че днес е получиха поздравително писмо от председателя на ACES Europe Джан Франческо Лупатели, в което той казва:
„Имаме честта да обявим Каварна за Европейския град на спорта за 2020. Поздравления за наградата, защото вашият град е наистина добър пример за спорта, който е инструмент за здраве, интеграция, образование и уважение, които са и основните цели на ACES Europe.
Също така сте разработили примерна спортна политика с хубави съоръжения, програми и дейности."

c