Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Учени от България, Румъния и Сърбия ще обсъждат в Добрич съвременната селекция

Международна научна конференция на тема „Съвременната селекция и агротехника на полски култури – иновативни решения и перспективи“ организира на 5 и 6 юни Добруджанският земеделски институт. Форумът е посветен на 90 години от рождението на изтъкнатия български селекционер на пшеница със световна слава Тодор Рачински /1929-1980/. Официалното откриване на научната среща е на 5 юни в 10.00 ч. в парк-хотел „Изида” в Добрич.

. В нея ще се включат 57 участници от България, Румъния и Сърбия, които ще представят 18 доклада и 45 постера.Основната цел на конференцията е да се очертаят перспективите в развитието на съвременната растениевъдна селекция и да се популяризира прилагането на иновативни решения в селекцията и агротехниката на полски култури, които са предпоставка за развитието на конкурентно земеделие. Гост на конференцията е проф. Елена Тодоровска – главен научен секретар на Селскостопанска академия, съобщиха от Добруджанския земеделски институт /ДЗИ/.

Тодор Рачински

Тодор Рачински е едно от водещите имена в историята на българската селекция на пшеница, покорили световни върхове и прославили страната ни далеч извън нейните предели, посочват от института.

   Наричат Тодор Рачински феномен в българската селекция. Той е бил селекционер в ДЗИ от 1963 г. до кончината си. Директор е на института от 1974 до 1980 г. Създава 22 сорта пшеница. Пръв оценява и използва световните селекционни постижения и ги въвежда в селскостопанската практика на страната, пръв създава и внедрява нискостъблените пшеници с повишена продуктивност и висока устойчивост на полягане, използва нови генетични източници за устойчивост срещу болести и за повишаване на качеството на зърното. Автор е на 55 научни и научно-популярни публикации

Завършва жизнения си път на 26 декември 1980 г. при автомобилна злополука, оставяйки след себе си трайна следа и ценно наследство за поколенията. Името му остава съхранено завинаги в народната памет и заслужено се ползва от почитта не само на своите съвременници, но и на своите потомци.

c