Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Първокласникът от Добрич Доменик решава логическите задачи, след като ги нарисува

Първите си успехи в областта на математиката завоюва през учебната 2018/ 2019 година Доменик Георгиев от Добрич. Момчето завърши първи б клас в СУ „П. Р. Славейков”, негови учители са Галя Димчева и Пенка Георгиева. Малкият математик вече има в колекцията си от отличия три златни медала и един сребърен в резултат на отличното си представяне на престижни състезания.

Още в детската градина Доменик проявява своите заложби по математика. „Събираше и изваждаше до 50 – разказа за Про Нюз Добрич майка му Галина Костадинова. - Винаги сме се чудили как смята след като не си използва пръстите”. Любознателността на детето се проявява и по отношение на четенето – преди да постъпи в първи клас Доменик вече е прочел 10-те части на „Дневникът на един дръндьо”. Галина отдава интересът на момчето към ученето и на факта, че има по-голям батко. Кристофър Георгиев тази година завърши четвърти клас, пълен отличник е, на т. нар. малки матури има само шестици.

Първият успех Доменик Георгиев постига на математическия турнир „Иван Салабашев” през декември м. г., на който печели първо място. След този резултат започнах да го записвам на всички състезания, сподели майка му. И наградите следват една след друга. Момчето печели първо място и на Коледното математическо състезание. Следва участие в зимния кръг на Международния турнир „Математика без граници”, където грабва сребърен медал. Той е единственият ученик в първи клас от област Добрич, спечелил сребро. А на пролетния кръг на същия международен турнир, който се води полуфинал, се окичва със златен медал. 

Доменик не посещава школи, не взема и допълнителни уроци по математика. С него се занимава майка му, която понякога се обръща към Галя Димчева – ако не може да обясни някоя от задачите на детето. Първокласникът решава много бързо задачите, може би защото в „Математика без граници” има изискване и за време. Когато е на състезание и приключи, винаги си ги преписва на лист, за да може след това майка му да ги провери.

Галина Костадинова сподели, че на момчето повече му се отдават логическите задачи. „Като цяло ги решава след като ги нарисува”, разказа тя. Първокласникът изобразявал на листа кръгчета, личица и така достигал до верния отговор. На това никой не го е учил, сам си е намерил методът, допълва майка му. Тя разказа още, че момчето постоянно й напомня да не пропуснат някое математическо състезание. За целта двамата са си направили календар, който постоянно следят.

Освен към математиката възпитаникът на СУ „П. Р. Славейков” проявява интерес и към спорта. Още от детската градина той играе баскетбол в добричкия клуб „Unstoppable”, от три месеца ходи на плуване в „Изида”. Именно на тези си спортни занимания ще се посвети Доменик през лятната ваканция, защото през нея няма състезания по математика.

c