Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Учители от Добрич се отказаха от букети за 24 май, събраха над 3000 лв. за болно дете

Общо 3008 лева събраха учители от Добрич, които се отказаха от красивите букети за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. По този начин те ще помогнат на момиче, пострадало тежко при катастрофа.

Инициативата, както Про Нюз Добрич съобщи, бе на учителите от СУ „Любен Каравелов”. Те решиха да помогнат на Ева, която преди седем години тежко пострада при катастрофа, при която загива баща й, а тя остава в будна кома. Майката на Ева е с инсулт и също се нуждае от подкрепа.

„Ние – учителите от СУ “Л. Каравелов”, се отказваме от прекрасните букети, които получаваме от Вас в този специален ден, защото бихме искали заедно да се включим в едно добро дело. Молим Ви, средствата, които сте преценили да отделите за цветя, да предадете на касиера на класа, за да помогнем на Ева и нейната майка. Благодарим предварително на всички, които ще проявят хуманност и разбиране!”, призоваха в навечерието на светлия празник педагозите от училището.

Към тях се присъединиха училищата СУ „Кл. Охридски“, ЧОУ „Мария Монтесори“ и ОУ „Христо Ботев“.

Част от набраните средства вече са преведени по сметката на майката на Ева. От ЧОУ „Мария Монтесори“ събраната сума е 400 лева, а от СУ „Любен Каравелов“ - 1548 лева. Преведената сума от ОУ „Христо Ботев“ е 100 лева. Тя е съпроводена и с картичка с красиво послание.

До момента в СУ „Св. Кл. Охридски“ са събрани 960 лева. Предстои  и те да бъдат внесени по сметката.

Прикованата на легло Ева от Добрич и майка й имат нужда от помощ, за да оцелеят

Както Про Нюз Добрич писа, след зверска катастрофа, едва 13-годишна Ева от Добрич е прикована на легло. Вече повече от 7 години за нея се грижи майка й Надежда Георгиева, която също е в тежко здравословно състояние.

Ева не може да говори, но комуникира с Надежда с мигане на очи. Чува и разбира всичко, но, най-тежко за майката е, че не може да й помогне. Лекарите от години са отписали младото момиче. Но, Ева не се предава и продължава с крехкото си тяло борбата за всяка глътка въздух и ден живот.

След кръвоизлива в мозъка и направената операция на главата, Надежда не може да работи. Стои у дома и се грижи за Ева, доколкото може. Заради здравословното си състояние обаче й е много трудно. Затова е наела жени, които й помагат през деня и през нощта в грижите за момичето. Понякога й е толкова зле, че се налага жените, които обслужват Ева, да се грижат и за Надя.

Всеки месец разходите им са около 3 000 лева – за лекарствата, за храната, за жените, които се грижат за Ева. Лекарствата и за двете, се купуват без рецептурна книжка, тъй като не се покриват от здравна каса, обяснява Надя.

Досега успявала да се справи финансово. Използвала е половината от парите, които застрахователната компания изплатила на Ева. След като клиниката в Истанбул отказала да направи операцията, част от събраните пари останали. Но, вече и те са свършили. Сега ползват пари от сметката на майката на Надя, но и те са на изчерпване. Остават половината от парите от застраховката на Ева. Надя няма представа за колко време ще стигнат. Но е наясно, че, когато и те свършат, двете няма да има с какво да живеят. Единственият им шанс да оцелеят е отново добри хора да им подадат ръка.

Всеки, който желае да помогне на двете жени, може да направи дарение по разкритата дарителска сметка:

Експресбанк
BIC: TTBBBG22

IBAN: BG60TTBB94005528564358
Надежда Петрова Георгиева

За преводи от чужбина името е Nadezhda Petrova Georgieva

PayPal e zlatnakotva@abv.bg

c