Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Игри и забавления за децата на Добрич в клубове, ателиета и летни центрове през ваканцията

Занимания по интереси, игри и забавления очакват децата на Добрич в клубове, летни центрове, ателиета и работилници, организирани от различните институции в града през ваканцията.

На 3 юни отваря врати Летният център „Млади възрожденци” към Народно читалище „Йордан Йовков” в Добрич, който ще се посещава от деца на възраст между 6 и 12 години. Центърът ще функционира всеки ден, от понеделник до петък, в часовете от 8.00 до 17.00 ч. До момента са записани около 20 деца. Но записването ще продължи и след 3 юни, поясниха от читалището. Заниманията ще се провеждат от опитни педагози, увериха организаторите. Идеята за името е породена от желанието на екипа на културния институт да предложи една по-различна програма, ориентирана към ключови моменти и личности от българската история. Децата, посещаващи центъра, поетапно ще бъдат запознавани с важни за българското Възраждане имена,  ще имат възможност и да посетят  паметници на бележити възрожденци  на територията на град Добрич. Програмата предвижда и посещение  в сградата на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Художествената галерия, среща с представител на сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Добрич, тематични образователни беседи и други занимания. Летният център „Млади възрожденци” ще продължи дейността си до 15 септември. Месечната такса за посещение на децата е 110 лева. Към момента записванията продължават. Всеки, който желае да научи повече за летните занимания в читалището, може да получи информация  на телефони 058/603 531 и 0875122591, както и на място в сградата на читалището в центъра на Добрич. Записването се извършва в кабинета на читалищния секретар и в библиотечния отдел „Заемна за възрастни”.

Ваканционната Програма „Еко лято-2019” към Младежкия център в Добрич, за пореден път предвижда разнообразни забавления за деца. Записването  за участие в нея започва от 3 юни, а стартът е на 17 юни.  „Еко лято-2019” е за деца и млади хора над 9 години. Заниманията с тях ще са всеки работен ден от 9.00 до 13.00 ч. Участието във ваканционната програма е безплатно, като децата ще заплащат само таксите за посещения в културните институти, на басейн и кино, поясниха от Младежкия център. Предвидени са игри, прожекции на филми, беседи, походи, спортни състезания и други занимания по интереси.

201 идеи срещу скуката предлага през ваканцията Летният детски клуб „Играй и учи!” в Регионалната библиотека „Дора Габе” в Добрич. Клубът ще бъде открит на 18 юни и ще приключи на 22 август. Участието  е безплатно, единственото условие е участниците да бъдат регистрирани читатели на библиотеката. Годишната такса за читателска карта е 2.00 лв.  Освен за децата, детският клуб е отворен и за техните родители, баби и дядовци. Заниманията имат за цел да осмислят свободното време на децата през лятото, включващи различни форми за придобиване знания и умения. За децата от Добрич и гости на града, на възраст от 6 до 14 г., се организират разнообразни дейности, в дните вторник, сряда и четвъртък, от 10.00 до 12.00 ч. Във вторниците библиотечни специалисти  ще четат на участниците произведения на български и чужди автори, ще им представят  различни автори и техни произведения. Децата ще четат, преразказват, ще съчиняват приказки, ще рисуват по прочетеното и ще правят куклен театър.  В сряда малчуганите ще се забавляват с различни познавателни и образователни игри, ще участват в творческа работилница, където ще развиват креативността и въображението си.   Четвъртъците преминават като  пътешествие в света на любимите детски филми. За участие в Летния детски клуб „Играй и учи!” няма предварителни записвания. Всеки може да посети заниманията, когато пожелае, поясниха от библиотеката.

На 3 юни ще посрещне своите първи участници Лятната работилница за въображение в Художествената галерия в Добрич. Заниманията ще са всеки работен ден от 10.30 до 11.30 ч. и ще продължат до края на август. Под ръководството на опитни художници-педагози децата ще опознават чудния свят на изкуството, ще слушат митове и легенди, ще изучават тайните на скулптурата и керамиката, ще рисуват, ще работят с глина и ще пътешестват в различни епохи от миналото. Таксата за едно посещение е символична, в размер на един лев, обясниха от галерията.

c