Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С 3500 лева за ин витро процедура ще подпомагат двойки с репродуктивни проблеми в община Тервел

Финансова помощ до 3000 лева ще предоставя Община Тервел за лечение на безплодие на семейни двойки или лица, живеещи на семейни начала. А в случаите, когато се налага ин витро процедура, финансирането ще е до 3500 лева. Това предвижда Правилник за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, който ще бъде обсъден на предстоящото заседание на Общинския съвет в Тервел на 30 май. С приемането на правилника се цели да се създаде възможност за подпомагане на пациенти, жители на общината, ползващи методите за асистирана репродукция, и да се стимулира раждането на повече здрави бебета. С правилника ще се създадат ясни и достъпни условия за ползване на средства, насочени към подпомагане на лечението на репродуктивни заболявания, смятат от администрацията на добруджанската община.

     Средствата, предвидени за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, ще се залагат в местния бюджет всяка календарна година. За първата календарна година – настоящата 2019, финансирането ще се осигури за сметка на компенсирана промяна на бюджета, със специално решение на Общинския съвет.

    В правилника са посочени случаите, в които кандидатстващите двойки имат право на този вид финансова помощ, както и изследванията и медицинските услуги, за които се предоставят средствата. Изследванията и процедурите трябва да се извършват само в лицензирани клиники, които имат разрешително по Закона за здравето, се посочва в проекта на правилника.

    Посочени са и критериите, на които трябва да отговарят кандидатите. Те трябва да са български граждани с постоянен или настоящ адрес на територията на община Тервел през последните три години; да нямат задължения към местния или към държавния бюджет; да не са осъждани с влязла в сила присъда за престъпление от общ характер; да е налице доказан стерилитет /което се удостоверява със съответните медицински документи/; декларация, че семейната двойка или съжителстващите на семейни начала не са одобрени за финансово подпомагане за ин витро процедура от „Центъра за асистирана репродукция”.

    Подадените заявления и документи се разглеждат и одобряват от петчленна комисия, в чийто състав влизат специалист акушер-гинеколог, двама служители от общинската администрация и двама общински съветници.

    През изминалите години осем семейства с репродуктивни проблеми от община Тервел са сбъднали мечтата си да станат родители, родени са три двойки близнаци и други пет бебета. Има данни и за пет семейства, които продължават борбата да се сдобият с рожба.   

c