Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Талантлива певица от СУ „Св. Климент Охридски” участва във фолклорен конкурс на БНТ

17-годишната Симона Йорданова от Генерал Тошево, ученичка в 10 а клас на училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич, е един от участниците в конкурса „Да се надпеем” на предаването „Иде нашенската музика” на БНТ. Изпълненията на талантливото момиче бяха излъчени в първата част на конкурса на 25 май. Олга Борисова – член на журито, поздрави Симона и определи изпълнението и гласът й като чудесни.

Конкурсът „Да се надпеем” е за народни певци и певици. Обявен е преди месец, в него участват изпълнители на възраст от 5 до 85 години. Изискване към участниците е изпълнение на куплет акапелна песен и бърза песен, чиито отсвир изпълнява оркестърът на известния акордеонист Александър Райчев.

Представянето на певците се оценява от известни имена в българския фолклор: Юлия Цанкова - фолклорист, музикален редактор и дългогодишен водещ на музикални програми в БНР, и обичаните и популярни народни певици и солистки на вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове” Олга Борисова и д-р Бинка Добрева, която е и преподавател в Югозападния университет "Неофит Рилски".

Журито ще класира участниците в надпяването на първо, второ и трето място. Наградата за победителя ще е самостоятелно представяне в предаването „Иде нашенската музика”. „Наградите не са най-важното нещо. Важна е обичта към българската народна песен, стремежът да съхраним традицията и да я предаваме на следващите поколения, и най-вече - спецификата на българското фолклорно пеене”, сподели водещият Милен Иванов.

Финалът на конкурса „Да се надпеем” ще бъде излъчен по БНТ на 1 юни.

c