Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Изпратиха в лаборатория в Германия проби от водата в квартал „Пастир”

Последните взети проби от водата в генералтошевския квартал „Пастир” са изпратени днес в Германия, съобщи за Про Нюз Добрич кметският наместник Снежана Станева. Тя изрази надежда, че показателите ще са в норма и кризата с качеството на водата, възникнала преди повече от месец, най-после ще бъде решен. Очакванията й са резултатите от изпратените в Германия проби да са ясни до петък и водата в квартала вече да може да бъда използвана и за питейни нужди.

Кметският наместник посочи, че населението в „Пастир” е снабдено с минерална вода за пиене. Ако ни се обадят, че някъде има недостиг, Община Генерал Тошево ще ни снабди, допълни Станева.

Водата в квартал на Ген. Тошево е замърсена с пестицид, забраниха ползването й

Както Про Нюз Добрич първи съобщи, кризата с качеството на водата в квартал „Пастир” възникна на 24 април, когато във водопровода попаднаха препарати за растителна защита. Водата веднага бе спряна, Общината осигури водоноски за нуждите на населението, а дарители – питейна вода. Регионалната здравна инспекция в Добрич отказа да разреши пускането на водата докато не получи от ВиК доказателства, че не е опасна. Оказа се, че в България няма лаборатория, която да изследва дали показателите в пробите вода отговарят на изискванията на Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Валентин Димитров: Премиерът Борисов пое ангажимент утре да бъде пусната водата в кв. „Пастир”

След спешна среща на 16 май на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров с министър председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев проблемът бе частично решен. С решение на Областният щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия на следващия ден – 17 май, водоподаването в квартал „Пастир” бе възстановено, но само за хигиенно-битови нужди.

На 23-тия ден пуснаха водата в кв. „Пастир”, протестът утре ще се състои

c