Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

"Истории за Стария Добрич" ще събира спомени за етнографския комплекс

Инициативата "Истории за Стария Добрич" започва да събира спомени за етнографския комплекс - територия на възрожденския дух в града, по повод 40-годишнината от създаването на музея на открито, която ще бъде отбелязана наесен.
Искаме да съберем лични, цветущи, носталгични, ароматни, кулинарни и други истории, за да опишем живота в Стария Добрич от близкото и далечното минало, а защо не и от настоящето, казва поетесата Валентина Добринчева от екипа културни деятели, който организира литературни вечери, филмови прожекции, моноспектакли в Кафенето на комплекса. Инициаторите на "Истории за Стария Добрич" апелират към местните хора: "Разкажете ни какво е било преди, какво сте преживели тук, какво обичате, какво от това, което обичахте, вече го няма и т.н.". В Кафенето вече има "банка", в която споделените сюжети ще се събират до октомври, когато рожденият ден на комплекса ще бъде отпразнуван и с други прояви, а през 2020 година "Истории за Стария Добрич" ще излязат в книга, казва Валентина Добринчева.
Етнографският комплекс "Старият Добрич" е изграден на мястото на някогашната Одун чаршия. Повече от трийсет майстори съхраняват традициите на старите добруджански занаяти - грънчарство, ковачество, бъчварство, дърворезба, везане на шевици и редица други, а по улицата се носи ароматът на топли гевреци и може да се опита бяло сладко. "Стария Добрич", в който е и Възрожденското училище-музей, се смята за емблематично място в добруджанския град.

c