Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Военни от запаса от Констанца гостуваха на колегите си в Добрич

Навръх празника 24 май – Ден на Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, среща си дадоха военните от Областните съвети на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Добрич и Констанца.

Партньорството между двете структури датира от десет години. Вече трета година румънските военни избират да гостуват на 24 май, вместо на 6 май – Деня на българската армия.
„Дойдохме днес на този хубав ваш празник, за да празнуваме заедно деня на културата и славянската писменост. Бяхме поканени от нашите приятели ветерани, с които от десет години имаме много добри връзки и приятелски отношения. Имаме с голямо удоволствие в България. По същия начин те идват за нашите празници. Чувстваме се много добре при вас, както и вие при вашите посещения. Ние сме приятели и братя. От три години идваме на този ден и сме много щастливи. Надяваме се да ни поканите и през следващите години. Много ни харесва Вашето отношение, вашето искрено приятелство“, сподели председателят на Областния съвет на запасните офицери ген. Константин Зека.

„Гостуват ни генерали, адмирали и офицери от румънския клуб на запасното войнство. Досега те не бяха срещали такъв празник, какъвто е Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура. Затова те пожелаха вместо на 6 май – Деня на армията, да ги посрещаме на 24 май. Обменяме мисли за това как сега живее запасното войнство, какви мероприятия провеждаме. Ние също ги посещаваме на техните празници – Национален празник на Румъния, Празника на армията“, сподели Йордан Стоев - полковник от авиацията.

Домакините на срещата днес бяха подготвили слово за дейността на Св. Св. Кирил и Методий. Йордан Стоев припомни, че до 1860 година румънците са писали на кирилица. „У тях аз съм виждал стари паметници, на които надписът е на кирилица“, посочи той.

полк. Йордан Стоев

На празника той пожела на добруджанци „да са живи и здрави, да съхранят душевността, общочовешките отношения да не се забравят, защото те са движещите, дават кураж на хората да се срещат, да общуват и да се движат напред“.

c