Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

В социалната мрежа: Стадион „Пионер” е в плачевно състояние, къде отидоха 200 000 лева за ремонт?

Публикация със заглавие „Стадион „Пионер“ или къде отидоха 200 000 лв. на държавата?” бе поместена в страницата „Добруджа Добрич (Dobrudja Dobrich)” във Фейсбук. Качени бяха и 14 снимки с документи, статии в местна медия и илюстриращи състоянието на стадиона в момента.

В публикацията авторът ѝ разказва, че преди близо 4 години държавата е отпуснала 200 000 лв. за ремонт на стадион „Пионер“ с Постановление 369/ 22.12.2015 г. на Министерски съвет. Твърди се, че е имало готовност за изграждане на терен с чимове, поливна система и съблекални. Авторът посочва, че става въпрос за големия терен на стадиона. В публикацията пише, че близо година е била необходима на кметския екип да намери начин как да използва парите по предназначение. Първата обществена поръчка била спряна, въпреки че се твърдяло, че скоро ще са готови терен и съблекални. В подкрепа на последното твърдение е публикувана снимка на статията "Добруджа ще разчита само на местни и предимно млади футболисти през следващия сезон" в местна медия, в която на 6 юни 2016 година пише: "Започва ремонтът на стадион "Пионер" и до месец и половина ще бъдат готови теренът и съблекалните".

В публикацията се твърди, че втората обществена поръчка е излязла в последния възможен момент за разходване на парите и през ноември 2016 са били обявени новите параметри. Посочва се, че изведнъж е станало ясно, че няма да се ремонтира и модернизира основният терен, а ще се полага основно дренаж и фракция на терена с малки размери 72 на 48 метра, с прогнозна стойност 238 000 лв. с ДДС. Публикувана е снимка на материал от 17 ноември 2016 година на същата медия "Йордан Йорданов: Целта пред Добруджа този сезон е връщане в Б група”, в която пише: „През тази седмица ще бъде пусната отново обществената поръчка за първия етап за ремонт на стадион "Пионер", този път на стойност 250 000 лева. Още през януари започва и вторият етап, в който общината ще инвестира 240 000 лева. Ще бъдат изградени терен с изкуствена тревна настилка, нови съблекални и осветление. Идеята на кмета Йордан Йорданов е ремонтът на "Пионер" да включва и трети и четвърти етап, на които ще бъдат издигнати и трибуни на стадиона”.

В публикацията се посочва, че към днешна дата основният терен на стадион „Пионер” е в същото плачевно състояние: обрасъл в бурени, липсва дори ограда и автомобили преминават през терена. Над 200 хил. лв. бяха изразходени за направата на подложка за изкуствен терен, който вече 3 години го няма, пише още авторът. В края той задава въпросите: „Кой е виновен и този път? Какви са оправданията? Къде е стадионът?”

Във връзка с публикацията Про Нюз Добрич отправи запитване към Общината. Зададохме въпросите: Каква е причината за спирането на първата обществена поръчка? Защо втората обществена поръчка не е за ремонт и модернизиране на основния терен, както е обявено първоначално, а за полагане на дренаж и фракция на терена с малки размери 72 на 48 метра? Кога ще бъде реализирана идеята ремонтът на "Пионер" да включва и трети и четвърти етап, на които ще бъдат издигнати и трибуни на стадиона? Реално какви дейности са извършени на стадион „Пионер” с отпуснатите 200 000 лева от държавата и на каква стойност са те? Как Община град Добрич ще коментира описаното като плачевно в публикацията състояние на стадион „Пионер” в настоящия момент?

Запитването до Община Добрич бе изпратено от Про Нюз Добрич в петък, 17 май 2019 г.. Почти седмица след това отговор все още няма.

c