Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Студент от Добрич бе отличен в Лондон

Талантливият млад добричлия Траян Христов бе отличен на специална церемония в Университета на Съри в град Гилдфорд, Великобритания. Той получи плакет и стипендия за приноса си в развитието на обществата учащи в университета и пропагандирането на българската култура бит и фолклор.

Признанието е за труда, вдъхновението, дръзновието и творческите идеи, не само при отразяването националните български празници, но и представяне на България като дестинация - място и люлка на европейската култура.

„Е, какво мога да кажа, една глава от живота ми е завършена. Не винаги е било лесно, но си е струвало. Благодарим на българското общество, университета на Съри, „Етър“ и всички, които взеха участие в това пътуване през трите години. Старателно се забавлявах с процеса и искрено се надявам, че изходът от работата ни ще бъде отнет само през следващите години“, сподели Траян.

Талантлив студент от Добрич представя в Англия магията на българския фолклор

22-годишният Траян Христов учи „Международен мениджмънт в гостроприемство и туризъм” в Университета на Съри в град Гилдфорд, Великобритания. В продължение на 12 години е танцувал в Представителна танцова студия „Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов . Обиколил е сцените на 30 европейски държави.
Днес той предава вдъхновението си на млади сънародници в Англия. В края на миналата година той постави на сцена своите спектакли, вдъхновен от ансамбъл „Българе” и „Огънят на Анадола”.
На сцената в университета бе представено най-новото му музикално-танцово шоу в рамките на международен фестивал, с което разкрива богатството на българската култура. Траян подбира музиката, поставя танците, пише сценария, танцува.

Студент от Добрич и групата му представиха в Лондон български традиции и фолклор

Талантливият млад добричлия неотдавна представи в Лондон, заедно със своите колеги, български традиции и фолклор. Танцовата им група „Етър“ към българското общество в Университета на Съри в град Гилдфорд, участва в международния фестивал в столицата на Великобритания. Това бе първото излизане на „Етър“ извън рамките на университетската среда. Изявата е подпомогната от университета.
Според Траян, българският автентичен фолклор е невероятен и той се старае да го запази и пресъздаде. „Но, трябва да се има предвид как поколението ни приема музиката по малко по-различен начин и добре е хубаво да се отблежи. В това е и развитието на изкуството. Истината е, че избирам музиката по това как ме кара да се чувствам, когато я слушам за първи път“, сподели тогава Траян пред Про Нюз Добрич.

c