Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Абитуриенсткият бал в Добрич – като сватба: скъпи тоалети, изискани аксесоари, партита с окрестри

Снимка: Про Нюз Добрич, архив

Абитуриенти Випуск 2019: момичетата - с рокли тип "Русалка" и "Принцеса", момчетата - елегантни в костюми и смокинги. Между 1 500 и 4 000 лева заделя средно статистическо семейство в Добрич за бала на детето си

Абитуриентският бал в днешно време се превръща в мини сватба. Всъщност, ако абитуриентката има и кавалер, когото трябва родителите също да облекат и да нагостят близките си, финансово ще си е цяла сватба. Това сподели за Про Нюз Добрич майка от Добрич, чиято дъщеря завършва средното си образование тази година. Тоалети, бижута, аксесоари, тунинговане, първа, втора, трета вечер, банкет с родата, с приятели и приятели на абитуриента, екскурзия до Мармарис… Какво ли не прави българинът, за да е добре детето му!

Подготовката за бала при момичетата стартира още преди Нова година, разказаха техни майки. И съвсем естествено – се започвало с обиколка в МОЛ-овете и бутиците във Варна. Всъщност, обиколката рядко била една, правели се няколко такива. И било голям късмет ако е само във Варна. „Ние първо обиколихме магазините във Варна, после ходихме в Русе и Плевен. Накрая пак от Варна купихме роклята”, сподели майка на абитуриентка. Друга добричлийка разказа, че първите опити за откриване на най-подходящия тоалет за дъщеря ѝ били през декември м. г., когато момичето харесало рокля от списание. Тя обаче била предлагана само в магазин в София. Преценили, че ще е твърде скъпо ако решат да я купят – първо трябвало да се отиде до столицата, за да се уточни размерът. Не било изключено да се наложат още две-три пътувания за проби ако са необходими корекции. В крайна сметка момичето при разходка във Варна с приятелка намерило „своята” рокля, както то я нарекло. В МОЛ-овете и бутиците в морския град предлагали специална екстра за абитуриентките – питали ги от коя гимназия са, записвали си и сравнявали – да не би да се окаже, че момиче от същото учебно заведение си е купило същата рокля. Всъщност, по избягването на дублажа подготовката започвала още в началото на учебната година. Момичетата се събирали и уточнявали коя с какъв цвят рокля ще е – да не се окаже на бала, че всички са предпочели един и същ. В магазините във Варна имало и друга екстра - усмихнатите и мили продавачки услужливо предлагали тоалети и на майките на абитуриентките.

Получава се обаче понякога нещо неприятно, сподели добричлийка, чиято дъщеря е зрелостничка. Понеже роклите се купували твърде рано – в най-лошия случай до април, някои момичета понапълнявали. Така в дните преди бала започвали да пазят диети, за да са с перфектни фигури в тоалетите си. „Моята дъщеря последната седмица е само на смутита”, допълни съгражданката ни.

Дъщеря ми винаги е ходила спортно облечена – с дънки, кецове, суитчър, чудех се какво ще избере за бала, разказа жената. И ако в началото дванадесетокласничката не била толкова заинтересована, изведнъж се запалила, може би покрай съученичките си, и пожелала да е неотразима в балната нощ. И естествено, първа и най-важна била роклята. „Предпочитанията по отношение на цветовете са изключително разнообразни – сиво, розово, синьо-зелено, черно, зелено… Няма определен цвят, който да е предпочитан”, сподели добричлийка. Най-хитови сред Випуск 2019 били роклите тип „Русалка” и тип „Принцеса”.

Първите са прилепнали по тялото и се разкрояват ниско долу, а при вторите разкрояването е от талията надолу. Предпочитани били прилепнали в горната част рокли или корсети. По отношение на материите и тази година модерни били сатенът, лъскавите платове, дантелите, шлейфовете, които се захващат за ръката, воалите като акцент.

Момичетата наблягали на дългите рокли. Дори имало такива, които първо си купували къси, но после – и дълги. И за една такава красива и модерна бална рокля родителите брояли между 700 и 1 600 лева. Модерно било сред абитуриентките и сами да си измислят моделите им. „В роклите винаги се търси акцент. Например нашата ще е с прозрачен гръб с перли”, сподели майка на зрелостничка.

Снимка: luxzona.eu

Хит сред абитуриентките били чантите клъч – тип портмоне. Обувките на дъщеря ми са с цвета на роклята, има и дантела, разказа добричлийка. Друга сподели, че нейната дъщеря ще е с много високи обувки. Момичетата предпочитат обувки с над 10-сантиметрови токчета, като материя се насочват към набук, лакът не е толкова модерен, допълни тя. По отношение на бижутата предпочитанията били към сребърните – обеци, колиета, гривни, гарнирани с камъни, златните не били модерни. Харесвани били и гривни с живо цвете, които се предлагали в магазин в града ни.

Де факто тоалетите, особено за момичетата, са три, разказа добричлийка. „Един - за връчването на дипломите, втори - за изпращането, трети - за бала. Някои си приготвят и четвърти - за серенадата, а други и пети - за снимките в албума”, обясни тя.

Различни къдрици, кокове, конски опашки - всичко е модерно тази година, сподели фризьорка от Добрич. По думите й абитуриентките предпочитат да са с пуснати коси. Значение при избора на прическа оказвала и роклята – ако е с гол гръб момичетата залагали на кок. «Вече не е е модерно вкарване на допълнителна коса или кичури. Към това прибягват само момичета с редки или недостатъчно дълги коси», обясни фризьорката. Рядко се харесвали и кичури, това се случвало ако са цветни – като роклята.

По отнешение на козметичните процедури по-активни са майките на абитуриентките – те запазват часове, те ги водят, сподели козметичка от Добрич. Най-често зрелостничките се възползвали от процедури за акнечни кожи, много голяма част от тийнеджърите имали такива проблеми. Някои си правели лек химичен пилинг – така кожата ставала мека и сияйна, с приятен блясък и гримът върху нея стоял по-добре. Някои абитуриентки ползвали солар – да са с приятен загар в роклите си. Посещават ни и заради лазерната епилация, която е много подходяща за тийнейджъри, защото е безболезнена, сподели още козметичката.

В маникюра си абитуриентките наблягат на брокат, много камъни и блестящи ефекти, разказа маникюристка от Добрич.

Снимка: my-favourite.info

По думите й тази година изрисуваните цветя не са сред предпочитаните. Модерни сред момичетата били бледите цветове – т. нар. нюд. Предпочитали топлите варианти на бежово, розово. При избора на маникюр много важна била роклята. Маникюристката разказа за абитуриентка, която щяла да бъде с рокля с пера. Маникюрът и бил с камъни и брокат, подходящ за тоалета. Зрелостничките по-рядко си правели педикюр – повечето от тях щели да са със затворени обувки, а не със сандали. Решилите да са с педикюр избирали той да е като маникюра. 

Започнахме подготовката за бала в края на март, сподели майка на момче абитуриент. Тя искала това да стане по-рано, на младежът не бързал. И при него не било избегнато обикалянето няколко пъти на магазините – в Добрич и Варна. Тоалетът бил купен от морския град, момчето предварително знаело от коя марка иска да е. Абитуриентите ще са основно с костюми и смокинги, първите са предпочитани, разказа жената. Хит сред зрелостниците били тези в синята гама – от по-светло до по-тъмно.

Снимка: andrews.bg

Предлагали се и в по-ярки цветове – розово, мента, с флорални мотиви. Костюмите и смокингите с каре тази година били много актуални.

Снимка: montre.bg

Имало и такива, които са по-спортно-елегантни – с по-къси панталони. За смокингите повече се харесвали папийонките, а за костюмите – вратовръзки. Последните най-често се избирали в цвят, какъвто е тоалетът на дамата. Според съгражданката ни цените на костюмите и смокингите варирали от 200 до към 1 200 лева.

Сред предпочитаните аксесоари от момчетата били часовниците. Най-модни били в съчетание на розово злато и тъмно синьо и в златно-черната гама. Часовниците обикновено се подарявали от близки на абитуриентите. Много актуални били иглите за вратовръзка тип брошка – с цвете, с маска, с ключ.

Единствената процедура, която направи синът ми за бала, беше почистване на лицето, сподели майката на абитуриент. На нея се подложил месец по-рано, за да може ако се появят обриви да изчезнат.

Остава тенденцията всяка дама да е с кавалер, да се организират партита с близки, роднини и приятели, споделиха родители на зрелостници. «Кавалерът се избира още от предната година. Той най-често е от класа или от същото училище, не е широко разпространено да е от друго учебно заведение», разказа майка на абитуриентка. Друг важен момент бил тоалетите на момчето и момичето да си подхождат цветово. Най-често кавалерите се съобразявали с дамите – вратовръзката, сакото или ризата да е в тон с роклята на дамата. Тези детайли се уточнявали също на много ранен етап от подготовката за бала.

Партитата с близки, роднини и приятели най-често се правят в заведение, споделиха родители на абитуриенти. Модерно през последните години било сред гостите да са и приятели на зрелостниците. „Тържествата са големи, като сватба. Целта е не просто да се отбележи събитието – трябва да е пищно, да има торта, оркестър, някои наемат и професионален фотограф. Ние го направихме с 40 гости”, разказа наша съгражданка. И задължително след това снимки се публикуват в социалната мрежа, допълни друга. Сред модните тенденции тази година била украса на масата в ресторанта. Правели се големи и фотосесии в обособен за целта кът. Актуално било в заведението да има маса за сладки.

Описаното до тук обаче не е всичко, свързано с отбелязването на завършването на средно образование от младите хора. „Черешката на тортата” била екскурзия до Мармарис, Турция, която се организирала за зрелостници от няколко училища в Добрич.

Абсурд е едно средно статистическо семейство да изхарчи за абитуриентския бал и всички съпътстващи го събития под 1 500 лева, сподели майка на зрелостник. „Нашите разходи са около 4 000 лева”, допълни друга. 

c