Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Днес е огненият празник на Св. св. Константин и Елена

Православната църква почита днес Св. св. Константин и Елена. 21 май е и празник на нестинарите. Народът ни го отбелязва и като преход от пролетта към лятото.

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка императрица Елена е построила няколко манастира в земите, където е живял Христос. Открила е и кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за едно от най-важните в историята на християнската църква и за това император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

На този ден във всички православни храмове се отслужва Божествена света литургия.

Днес е и денят на нестинарството. В Странджа пламват кладите и хората се събират около жаравата, като носят икона с изображенията на двамата Светци - Константин и Елена. Ритуалният танц трае няколко минути.

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Константина, Елена, Елеонора и Елица. Името Елена има древногръцки произход и означава "светла като слънце, сияйна". Произходът на името Константин идва от латински - означава "постоянен".

Източник: offnews.bg

c