Водещи новини - дясно Крими

Осъдиха за подкуп мъж от Тервел – бивш шеф на Горското в Силистра

Окръжният съд в Силистра призна инж. Георги Митев е от Тервел за виновен в това, че в сградата на ТП “Държавно горско стопанство“-Силистра, в качеството си на директор, е поискал подкуп от 4 600 лева от служител на търговско дружество от град Дулово.

Митев поискал сумата за да не извърши действия по служба, а именно: да не осъществи контрол свързан с предмета на дейност на ДГС – Силистра съгласно Закона за горите като разпореди на своите подчинени горски служители да не осъществяват контрол, да не извършват проверки, да не съставят Актове за установяване на административно нарушение и да не спират дейност по дърводобив в землищата на село Алеково и град Алфатар, област Силистра, по отношение на търговското дружество.

По искане на подсъдимия съдът е разгледал делото по реда на съкратено съдебно следствие. Инж. Георги Митев е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е признал за виновен.

Държавното обвинение – Окръжна прокуратура-Силистра поддържа обвинението съгласно внесения обвинителен акт и пледира налагане на наказание по вид „лишаване от свобода“ в размер над минималния, което да се намали с една трета, съобразно разпоредбите на съкратеното съдебно следствие и се отложи изтърпяването му за максимален изпитателен срок. Поискано е и налагане на наказание по вид „глоба“, съответстващо както на размера на сумата предмет на престъплението, така и на средния размер определен от законодателя. Допълнително прокуратурата пледира и за налагане на наказание „лишаване от права“. Представителят на обвинението коментира смекчаващите отговорността обстоятелства-чистото съдебно минало и направените самопризнания на подсъдимия и не сочи отегчаващи отговорността обстоятелства.

Окръжен съд – Силистра е наложил на инж. Георги Митев наказание две години и четири месеца лишаване от свобода и е отложил изтърпяването му за срок от пет години. Осъденият трябва да заплати глоба в размер на пет хиляди лева и е лишен от правото да заема ръководна длъжност в структурите на „Северноцентрално държавно предприятие“ – Габрово за срок от три години.

Присъдата на Окръжен съд подлежи на обжалване или протест пред Варненски апелативен съд.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *